Είναι, ίσως, το πρώτο φάρμακο στον κόσμο που από την αρχή αποκαλείται με το όνομά του. Η ασπιρίνη αποδείχθτηκε εδώ και δεκαετίες ότι, αν και φθηνό φάρμακο, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, παρόλο που κι αυτή, όπως όλα τα φάρμακα, έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το ερώτημα που καλούνται τώρα να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι εάν μια ασπιρίνη την ημέρα, μαζί με την προστασία της καρδιάς και των αγγείων, μπορεί να είναι "ασπίδα" και για τον καρκίνο. Θα μπορούσε να τον εμποδίσει ή να τον καθυστερήσει; Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή του κόσμου για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα αυτό ξεκίνησε χθες στη Βρετανία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η δοκιμή ονομάστηκε "Προσθήκη Ασπιρίνης φάση 3" και αναμένεται να διαρκέσει 12 χρόνια. Το Βρετανικό Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στη δοκιμή συμμετέχουν 11.000 άνθρωποι, που λαμβάνουν ή έχουν υποβληθεί στο πρόσφατο παρελθόν σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του εντέρου, του προστάτη ή του στομάχου. Οι  9.000 ασθενείς είναι από τη Βρετανία και οι 2.000 είναι στην Ινδία.

Εδώ και λίγα χρόνια κάποιες μελέτες, δειλά στην αρχή, πιο δυναμικά στη συνέχεια, έδειξαν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει κάποιες μορφές καρκίνου. Σε αυτή τη φάση η ερευνητική ομάδα προσδοκά πολλά. Η κλινική δοκιμή μπορεί "να αλλάξει τα δεδομένα", εκτίμησε η Δρ. Φιόνα Ρέντινγκτον. "Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της ασπιρίνης στον καρκίνο είναι συναρπαστικές και ελπίζουμε ότι αυτή η δοκιμή θα μας δώσει μια σαφή απάντηση για την αποτελεσματικότητά της, όσον αφορά sτην πρόληψη της ασθένειας".

Οι ασθενείς θα χωριστούν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη θα χορηγούνται επί 5 χρόνια 300 μιλιγκράμ ασπιρίνης καθημερινά, στην δεύτερη 100 μιλιγκράμ ενώ στην τρίτη οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν ψευδοφάρμακο (placebo). Στη συνέχεια όλοι τους θα παρακολουθούνται τακτικά από γιατρούς για άλλα 5 χρόνια.

"Αν ανακαλύψουμε ότι η ασπιρίνη μπορεί να εμποδίσει την επανεμφάνιση αυτών των καρκίνων, αυτό θα άλλαζε τις μελλοντικές θεραπείες και θα μας παρείχε ένα απλό και όχι ακριβό μέσο για να καταπολεμηθεί η ασθένεια", υπογράμμισε η καθηγήτρια Ρουθ Λάνγκλεϊ, που είναι υπεύθυνη μιας ερευνητικής μονάδας του Πανεπιστημίου UCL.