Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές, όμως υπάρχουν και παράγοντες κινδύνου, που είναι στο χέρι κάθε γυναίκας να τροποποιήσει, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθεί. Όπως επισημαίνει η μοριακή βιολόγος Χαρούλα Μαθιοπούλου, BSc MMedSc, υπεύθυνη επιστημονικής επικοινωνίας της Salveo Swiss Biotechnology Greece, παράγοντες του τρόπου ζωής, που, πλέον, είναι αδιαμφισβήτητο πως αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:

•             Καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ πέρα από τα επιτρεπτά όρια

•             Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας - Καθιστική ζωή

•             Κάπνισμα

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γυναίκα να γνωρίζει τους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητά της να νοσήσει από καρκίνο του μαστού και ακόμα πιο σημαντικό να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει για να μειώσει τον κίνδυνο αυτό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, στις γενικές οδηγίες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού περιλαμβάνονται:

Τακτικός έλεγχος

Η επιτυχία της θεραπείας του καρκίνου του μαστού έγκειται στην ανίχνευση και θεραπεία της ασθένειας σε πρώιμο στάδιο. Οι πρακτικές που θα συμβάλουν στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία, τον υπέρηχο μαστού, την κλινική εξέταση του μαστού, και σε ορισμένες περιπτώσεις τη μαγνητική μαστού. Επίσης υπάρχουν σήμερα ειδικά γενετικά τεστ, όπως το serenity της Genoma, που συμβάλλουν στην έγκαιρη ανίχνευση της γενετικής προδιάθεσης του καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, στο πλαίσιο πρόληψης και εξατομικευμένης θεραπείας αυτής της τόσο απειλητικής για τη ζωή νόσου . 

Θηλασμός

Παίζει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο πιο πολύ θηλάσετε, τόσο μεγαλύτερη η προστατευτική επίδραση.

Περιορισμός της έκθεσης σε οιστρογόνα

Υψηλά επίπεδα οιστρογόνων έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Πέρα από την έκθεση σε ξενοοιστρογόνα, στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η έκθεση σε οιστρογόνα οφείλεται κυρίως στη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Συζητήστε με λεπτομέρεια με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της υποκατάστασης οιστρογόνων σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Το αλκοόλ και η παχυσαρκία, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση, επίσης διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία και έμμεσα εκθέτουν τη γυναίκα σε κίνδυνο.

Διατήρηση ενός υγιούς βάρους και άσκηση

Υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά την εμμηνόπαυση, τα περισσότερα οιστρογόνα στο σώμα της γυναίκας προέρχονται από τον λιπώδη ιστό. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους με σωστή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική άσκηση, ρυθμίζουν τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων και προστατεύουν τη γυναίκα. Πιστεύεται, επίσης, ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα άσκησης μπορεί να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, και με αυτόν τον τρόπο να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης ή να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με μελέτες, οι γυναίκες που πίνουν 2-4 αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με αυτές που δεν πίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το οινόπνευμα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το σώμα της γυναίκας μεταβολίζει τα οιστρογόνα, οδηγώντας σε αύξησή τους στο γυναικείο σώμα, αυξάνοντας, έτσι, τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ειδικοί συστήνουν ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ ή και αποφυγή, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αποφυγή του καπνίσματος

Το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Προφυλακτική μαστεκτομή

Μερικές γυναίκες, που έχουν ένα πολύ ισχυρό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες φέρουν, επίσης, μεταλλάξεις στα γονίδια του καρκίνου την μαστού και των ωοθηκών (BRCA1, BRCA2) μπορεί να έχουν σημαντικό όφελος από μια μαστεκτομή, πριν από την εκδήλωση του καρκίνου του μαστού. Στην περίπτωση αυτή, όμως, είναι επιτακτική η ανάγκη για σωστή και έγκυρη ιατρική, γενετική και ψυχολογική συμβουλευτική.

Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει η κ. Μαθιοπούλου, αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι πως, για να είναι πραγματικό το όφελος από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση  των γυναικών σχετικά με τον καρκίνο του μαστού είναι, οι πιο πάνω οδηγίες να γίνονται και πράξεις.