Γνωμάτευση για ιαματικά λουτρά μπορούν να παίρνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ από γιατρούς κρατικών ή στρατιωτικών νοσοκομείων, πανεπιστημιακών κλινικών, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και συμβεβλημένους με τον Οργανισμό.

Οι γιατροί πρέπει να έχουν ειδικότητα ορθοπεδικού, ρευματολόγου, δερματολόγου ή καρδιολόγου, ανάλογα με την πάθηση του ασφαλισμένου.
Σχετική εγκύκλιο εξέδωσε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οποίος διευκρινίζει ότι η λουτροθεραπεία παρέχεται σε αναγνωρισμένες από το κράτος λουτροπηγές, κατά τη διάρκεια της λουτρικής περιόδου, η οποία διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ, δικαίωμα στη χορήγηση του επιδόματος λουτροθεραπείας έχουν οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από τις εξής παθήσεις: Αυτοάνοσες ρευματικές παθήσεις με προβολή του μυοσκελετικού συστήματος, που δεν βρίσκεται σε οξύ στάδιο.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτιδα, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, συστηματική σκλήρυνση, πολυμυοσίτιδα – δερματίτιδα και ρευματοειδής πολυμυαλγία.

Δικαιούχοι είναι, επίσης, οι ασφαλισμένοι με μεικτή νόσο του συνδετικού ιστού, μετατραυματικές δυσκαμψίες, μετατραυματική αρθρίτιδα, δερματοπάθειες, όπως η ψωρίαση, το χρόνιο έκζεμα και η χρόνια διάχυτη νευροδερματίτιδα.