Πολιτική σωστής χρήσης φαρμάκου χρειάζεται να αναπτυχθεί, αντί των πολιτικών τιμολόγησης, χρήσης γενοσήμων, κλειστών προϋπολογισμών κλπ.

Μόνο η πολιτική ορθής χρήσης φαρμάκων έχει μετρηθεί πως οδηγεί σε εξοικονόμηση 8% του συνόλου των δαπανών υγείας, δηλαδή στη χώρα μας περί το 1,2 - 1,3 δισ. ευρώ.

Αντίθετα, η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα είναι το πιο γενναιόδωρο σύστημα στον κόσμο. Κάθε νέα θεραπεία είναι προσβάσιμη στους ασθενείς, χωρίς κριτήρια, χωρίς αξιολόγηση.

Τις διαπιστώσεις αυτές, επεσήμανε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας στη διάρκεια εκδήλωσης για τα αποτελέσματα της μελέτης Hellas Health VΙ που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή της Ιατρικής Αθηνών Γιάννη Τούντα.

Στην εκδήλωση, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων, σημείωσε πως τη χρήση γενοσήμων στη χώρα, χαρακτηρίζουν αντικίνητρα και δυσπιστία.

Τόνισε επίσης χαρακτηριστικά, ότι "η τρόικα θέλει θεωρητικά να εισάγει πολιτική γενοσήμων. Πρέπει όμως να κυκλοφορούν γενόσημα στην αγορά, για να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική.

Σήμερα κυκλοφορούν πολλά γενόσημα, όμως με τον τρόπο κοστολόγησης αυτό δεν θα συνεχιστεί, γιατί οι τιμές βάσης θα είναι ήδη πολύ χαμηλές για να κυκλοφορούν τα φάρμακα αυτά".

Ο κ. Τούντας ρώτησε τον πρόεδρο της ΠΕΦ εάν για λόγους απόκτησης μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς θα ήταν προτιμότερο να ομαδοποιούνται οι παραγωγές προϊόντων μεταξύ των εταιριών, ώστε να μειωθεί δραστικά ο εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ εταιριών που διατηρούν σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία.

Ο κ. Τρύφων παραδέχθηκε πως πράγματι έτσι, οι ελληνικές φαρμακευτικές θα είχαν τον ελάχιστο εσωτερικό ανταγωνισμό, όμως τόνισε πως "είμαστε  Έλληνες και όχι Εβραίοι", για  να οργανωθεί η παραγωγή σε τρόπο ώστε οι ελληνικές φαρμακευτικές να μην υφίστανται ανταγωνισμό μεταξύ τους, αντίθετα να εστιάζουν σε ένα είδος υπηρεσιών η κάθε μία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης σημείωσε πως μέσω των διαγωνισμών της ΕΠΥ (για τη χρήση γενοσήμων στα νοσοκομεία) υπάρχει δρόμος διαφάνειας με την αξιοποίηση των τριών μειοδοτών, όμως σημείωσε πως ακόμη κι έτσι, έχει διαπιστωθεί πως παρά την κατοχύρωση του διαγωνισμού προτιμάται τελικά το ακριβότερο φάρμακο - εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας - γιατί αυτή την οδηγία έδωσε η κλινική του νοσοκομείου.

Πρόσθεσε πως η φαρμακευτική δαπάνη πλησιάζει τα χαρακτηριστικά της χώρας μας και πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια μείωσης. "Έχει φτάσει στο κόκκαλο" δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως "η μείωση του ΑΕΠ στη χώρα έχει φθάσει σε συνθήκες Παγκοσμίου Πολέμου" και να τονίσει πως η πραγματική φαρμακευτική δαπάνη πρέπει να υπολογίζεται στα 2,3-2,4 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ Διονύσης Φιλιώτης, έκανε λόγο για ασάφεια του νομοθετικού πλαισίου στο τι χαρακτηρίζει ένα φάρμακο γενόσημο και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός, αφού οι τιμές στηρίζονται στην τιμή του πρωτοτύπου και είναι ίδιες μεταξύ τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι η συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα αυξήθηκε στο 1,6 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. ευρώ απ΄ευθείας πληρωμών, ότι δεν αρκεί η εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της δαπάνης, γιατί χρειάζεται και σύνδεση με τη διάγνωση του γιατρού, καθώς και ότι τα στοιχεία που πλέον περιέχονται στο ΕΣΥnet (το σύστημα του υπουργείου Υγείας για τις νοσοκομειακές δαπάνες), δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτικά.