Τα μικροσκοπικά, "θαυματουργά" μπουκαλάκια του δε λείπουν από κανένα ιατρείο δερματολόγου ή πλαστικού χειρουργού. Το botox είναι κυρίως γνωστό για το "πάγωμα" της έκφρασης και την "εξαφάνιση" των ρυτίδων, αλλά Αμερικανοί επιστήμονες τώρα λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιείται στην καθ'ημέρα πράξη, μετά απο "βαριές" επεμβάσεις by pass, καθώς μπορεί να προλάβει την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική βλάβη, ακόμα και θάνατο. 

Κατά καιρούς οι ενέσεις botox έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της υπεριδρωσίας, της ημικρανίας, της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης και άλλων παθήσεων. Η αλλαντοτοξίνη δρα μπλοκάροντας τα νευρικά σήματα που δίνουν εντολή για τη σύσπαση των μυών. Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου "Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology", επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Αρρυθμίας του Συστήματος Υγείας «Valley», με επικεφαλής τον Dr Jonathan Steinberg, μελέτησε 60 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε bypass. Με τυχαία επιλογή, είτε έκαναν ενέσεις botox, είτε ενέσεις με αλατούχο διάλυμα. Όλοι είχαν τουλάχιστον δύο επεισόδια καρδιακής αρρυθμίας πριν από την επέμβαση και θεωρούνταν υποψήφιοι και για καινούρια. Κανείς, ωστόσο, δεν έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για κολπική μαρμαρυγή

Οι ενέσεις botox έγιναν γύρω από τα «μαξιλαράκια» λίπους του καρδιακού μυ, κατά τη διάρκεια της επέμβασης και διαπιστώθηκε ότι βοήθησαν την καρδιά να κρατήσει τον ρυθμό της. Ουσιαστικά, σε αυτή την περίπτωση, το botox "παρέλυσε" κατά κάποιο τρόπο κάποιες διεγερτικές αντιδράσεις που προκαλούνταν στην καρδιά μετά το τραύμα της επέμβασης.

Τις πρώτες 30 ημέρες από την επέμβαση, το 7% των ασθενών που έκανε ενέσεις botox εκδήλωσε κολπική μαρμαρυγή, συγκριτικά με το 30% της ομάδας ελέγχου. Έναν χρόνο μετά την επέμβαση bypass, κανείς από την ομάδα botox δεν είχε πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό, συγκριτικά με το 27% της ομάδας ελέγχου. Οι επιπλοκές από την επέμβαση bypass δεν διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων, ενώ δεν αναφέρθηκαν πιο ειδικά προβλήματα στην ομάδα που έκανε ενέσεις botox

«Η κολπική μαρμαρυγή, που εκδηλώνεται μετά από καρδιακή επέμβαση, είναι μεσοπρόθεσμο πρόβλημα, δηλαδή την πρώτη εβδομάδα, άρα μια ένεση botox είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Βέβαια, το κλινικό δείγμα είναι μικρό και θα πρέπει να επαναληφθεί η μελέτη σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών» τόνισε ο επικεφαλής ερευνητής. 

Τα ευρήματα θεωρούνται ενθαρρυντικά, καθώς οι μέθοδοι αντιμετώπισης των αρρυθμιών μετά από τέτοιες επεμβάσειςδεν είναι πάντα αποτελεσματικές.