Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, παρότι το θέμα του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών έχει "κλείσει" και παραμένει η άποψη ότι δεν είναι απαραίτητο να κατέχεται από φαρμακοποιό.

Τώρα, οι Θεσμοί, ζητούν η απελευθέρωση να είναι πλήρης και ο μόνος περιορισμός που δέχονται να παραμείνει, είναι το πληθυσμιακό κριτήριο, ως έχει.

Στην πραγματικότητα όμως, επειδή το ευρωπαϊκό μέρος των δανειστών, τηρεί αποστάσεις από την πλήρη απελευθέρωση, καθότι δεν υπάρχει πλήρης απελευθέρωση στην υπόλοιπη Ευρώπη, η διαπραγμάτευση κινείται τώρα στην απόφαση αν ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να έχει 3, 4 ή 5 άδειες και ποιά θα είναι η μορφή της εταιρίας που θα έχει την "αλυσίδα" φαρμακείων, όπως τελικά διαμορφώνεται το σχήμα.

Οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι η όλη διαπραγμάτευση θα έχει ολοκληρωθεί εντός του επομένου διημέρου, αν και το χρονικό περιθώριο που μας έχει δοθεί, φθάνει ως το τέλος του μήνα.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τη διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί στην Αριστοτέλους.

Οι φαρμακοποιοί υπό βροχήν, διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή της νομοθεσίας που τους οδηγεί να χάσουν τα φαρμακεία τους, αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου και η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Το επόμενο βήμα των φαρμακοποιών είναι η αυριανή γενική συνέλευση κατά την οποία αναμένεται να αποφασιστούν κυλιόμενες 24ωρες απεργίες επ΄ αόριστον, από Δευτέρα, ως αντίδραση στις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι αποφασίζουν ο ένας μετά τον άλλον τη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, καταρτίζοντας ταυτόχρονα σχέδια εφημερεύσεων των φαρμακείων προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτοι οι ασθενείς.