Η περίοδος της εγκυμοσύνης καθιστά τις γυναίκες περισσότερο ευάλωτες σε ιούς και μικρόβια. Ιδιαίτερα οι αλλαγές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη στο ανοσοποιητικό, στο αναπνευστικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες τις εγκύους στον ιό της γρίπης. Κι εκείνες πρέπει να είναι διπλά προσεκτικές, καθώς μία ασθένεια δική τους επηρεάζει άμεσα την υγεία του εμβρύου. Όμως, συχνά, οι γυναίκες που κυοφορούν, φοβούνται να εμβολιαστούν, καθώς κυκλοφορούν πολλές θεωρίες περί επιπλοκών. Τώρα, μία μελέτη με ελληνική σφραγίδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της γρίπης στην εγκυμοσύνη δεν είναι επικίνδυνο για την πρόκληση συγγενών ανωμαλιών στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. 

Ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Ματθαίο Φαλάγγα, μελέτησε την ασφάλεια του εμβολίου της γρίπης σε εγκύους. Εξετάστηκε η επίδραση του εμβολίου στη φυσιολογική ανάπτυξη του κυοφορούμενου εμβρύου, σε γυναίκες που πραγματοποίησαν το αδρανοποιημένο εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα 15 συγκριτικών, προοπτικών και αναδρομικών, περιγραφικών μελετών, που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά έντυπα με θέματα Γυναικολογίας, Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας. Οι γυναίκες, που είχαν συμπεριληφθεί στις μελέτες αυτές, εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε τριμήνου της εγκυμοσύνης

Ο Δρ Φαλάγγας και οι συνεργάτες του, Κωνσταντίνος Πολύζος, Αθανάσιος Κωνσταντέλιας και Χρυσάνθη Πίτσα, δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics & Gynecology. Ευρήματα που επιβεβαιώθηκαν και σε υπο-αναλύσεις, που περιελάμβαναν μόνο εγκύους που εμβολιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη των οργάνων του σώματος. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η γρίπη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για την έγκυο (σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό), καθώς και την πρόκληση επιπλοκών στο έμβρυο (πρόωρος τοκετός, μειωμένο βάρος γέννησης, αποβολή). Λόγω των επιπλοκών της γρίπης κατά την κύηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έθεσε τις εγκύους ως ομάδα υψίστης προτεραιότητας των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά της γρίπης. Ήδη από το 2004 τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις εγκύους να εμβολιάζονται με το αδρανοποιημένο εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ανεξάρτητα από το ποιο στάδιο της εγκυμοσύνης διανύουν. 

Ο εμβολιασμός παρέχει αποτελεσματική προστασία στην έγκυο ενάντια στη γρίπη και ενδέχεται να προστατεύσει μερικώς και το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες ζωής μέσω των μητρικών αντισωμάτων.