Κλειστά θα βρουν από τη Δευτέρα οι ασθενείς τα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας, καθώς η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ενέκρινε σήμερα την πραγματοποίηση των 24ωρων κυλιόμενων απεργιών που πρότεινε η διοίκηση του ΠΦΣ την περασμένη Τετάρτη.

Η γενική συνέλευση αποφάσισε επίσης νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Δευτέρα, στη 1 το μεσημέρι.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης του ΠΦΣ, "οι φαρμακοποιοί αντιδρούν δυναμικά στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση που καταλύει την φαρμακευτική περίθαλψη προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων και σε βάρος της Υγείας του ελληνικού λαού.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας, την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, στη 1 το μεσημέρι".

Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη από τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας, επιβάλλει την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, δίνοντας τη δυνατότητα σε εταιρίες να ιδρύουν φαρμακεία, με τη μορφή αλυσίδων, ενώ επιτρέπουν την συμμετοχή φαρμακοποιών σε αυτές μέχρι ποσοστού 49%.

Η δυνατότητα αυτή δόθηκε τα τελευταία χρόνια σε π. ανατολικές χώρες, οι οποίες όμως επιστρέφουν σταδιακά στα δεδομένα της λοιπής Ευρώπης (με χρονικό ορίζοντα τριετίας), όπου άδεια ίδρυσης φαρμακείου κατέχουν μόνο φαρμακοποιοί.

Σημειώνουμε ότι οι ασθενείς θα μπορούν να αναζητούν τα φάρμακά τους στα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.