Ποιος να τό'λεγε ότι, τρώγοντας ξαναζεσταμένα μακαρόνια, παίρνουμε λιγότερες θερμίδες, ενώ η γλυκόζη στο αίμα αυξάνεται κατά 50% λιγότερο σε σχέση με τα φρεσκομαγειρεμένα ζυμαρικά... Κι όμως. Πείραμα που έγινε στη Βρετανία έδειξε του λόγου το αληθές.

Η είδηση παρουσιάστηκε στην εκπομπή Υγείας του BBC «Trust Me I’m A Doctor». Ο επικεφαλής Dr Chris Van Tulleken συνεργάστηκε με εννέα εθελοντές κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Οι εθελοντές, μετά την κατανάλωση διαφορετικών μαγειρεμένων ζυμαρικών, έδιναν δείγμα αίματος, το οποίο εξέταζαν οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στο πείραμα, για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ του φαγητού που καταναλωνόταν και των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν καταναλώσει μία μερίδα ξαναζεσταμένα μακαρόνια, έπαιρναν λιγότερες θερμίδες και αυξανόταν η γλυκόζη στο αίμα τους κατά 50% λιγότερο σε σχέση με ένα φρεσκομαγειρεμένο πιάτο ζυμαρικά.

Όπως συμβαίνει και με άλλα τρόφιμα, όπως ρύζι, λευκό αλεύρι, ζυμαρικά, πατάτες, οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα μακαρόνια, όταν μεταβολίζονται, εκτοξεύουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.  Όταν, όμως, τα μακαρόνια παγώσουν, αλλάζει η χημική τους δομή, σε «ανθεκτικό άμυλο» (resistant starch). Το άμυλο, όταν παγώσει, αντιστέκεται στα ένζυμα του οργανισμού που το διαλύουν κι έτσι η γλυκόζη που απελευθερώνεται και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Dr Denise Robertson, του Πανεπιστημίου του Surrey, τα κρύα και ξαναζεσταμένα μακαρόνια ο οργανισμός τα αντιμετωπίζει περισσότερο σαν φυτικές ίνες και λιγότερο σαν υδατάνθρακες.