Είναι το κόκκινο κρέας εξίσου βλαβερό με το τσιγάρο; Την τελική γνωμοδότησή της για τη δυνητική συσχέτιση του κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του με τον καρκίνο ετοιμάζεται να εκδώσει η αρμόδια υπηρεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Κατά πόσο, δηλαδή, η κατανάλωσή τους επηρεάζει την εμφάνιση της νόσου, με βάση όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία. Οι βιομηχανίες τροφίμων ανησυχούν ότι οι νέες συστάσεις θα κατατάξουν τα αλλαντικά στον μέγιστο βαθμό επικινδυνότητας και το κόκκινο κρέας στον δεύτερο υψηλότερο. Η... παραφιλολογία έχει φουντώσει, καθώς διακυβεύονται πολλά συμφέροντα.

Το IARC του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως δεν σχολιάζει δημοσιεύματα του τύπου για το θέμα και ότι θα γνωστοποιήσει την τελική γνωμοδότησή του σήμερα, Δευτέρα, ταυτόχρονα με τη δημοσίευσή της στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Oncology».

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων & Γεωργίας (FAO), του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η συνολική, παγκόσμια κατανάλωση κρέατος (κόκκινου, λευκού και προϊόντων κρέατος) έφτασε το 2013 τους 310 εκατομμύρια τόνους.

Η κλίμακα επικινδυνότητας του IARC ταξινομεί τα διάφορα προϊόντα/ουσίες/παράγοντες σε πέντε ομάδες:

* Ομάδα 1. Τα καρκινογόνα για τον άνθρωπο.

* Ομάδα 2Α.Τα δυνητικώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 2Β. Τα ενδεχομένως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 3. Τα μη δυνάμενα να ταξινομηθούν ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο

* Ομάδα 4. Τα δυνητικά μη καρκινογόνα για τον άνθρωπο.