Σε όλον τον κόσμο ζουν περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή. Με πρωτοβουλία του Δικτύου Κολπικής Μαρμαρυγής (AFNET) και του European Heart Rhythm Association (EHRA) δημιουργήθηκε ένα σχέδιο, που προορίζεται να βοηθήσει αυτούς τους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, καθώς, συχνά, παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, έχουν καρδιακή αδυναμία και πεθαίνουν πρόωρα.

«Οργανώσαμε τη συνάντηση των ειδικών, για να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο για συγκεκριμένες βελτιώσεις στην περίθαλψη ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. Το αποτέλεσμα της διάσκεψης το συντάξαμε υπό τύπον συστάσεων και ερευνητικών προτεραιοτήτων» είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ της AFNET και μέλος του Δ.Σ της EHRA, Paulus Kirchhof.

Tο σχέδιο της AFNET/EHRA συστήνει, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια εξέτασης για ανθρώπους ηλικίας 65 ετών και άνω σε πληθυσμιακές ομάδες με υψηλό κίνδυνο, ώστε να γίνει δυνατή η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής. Συστήνει, επίσης, τη δημιουργία στάνταρτς, με τα οποία θα καταμετράται ενιαία η ποιότητα και η επιτυχία της θεραπείας της κολπικής μαρμαρυγής.

Για την επιτυχή θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ασθενείς στις αποφάσεις για την περίθαλψή τους και προϋπόθεση για αυτό είναι η καλή ενημέρωσή τους. Για να επιτευχθεί αυτό, οι συγγραφείς του σχεδίου συστήνουν την προσφορά ελεύθερης πρόσβασης στις πληροφορίες γύρω από την κολπική μαρμαρυγή, τις επιπλοκές, αλλά και τις θεραπευτικές δυνατότητες. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό EP Europace.