Οι άνδρες που δεν έχουν καλή σχέση με την... οδοντόβουρτσά τους, μπορεί να έχουν πρόβλημα ανύψωσης "ηθικού" στο κρεβάτι. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊβάν έδειξε ότι οκτώ στους δέκα άνδρες με προβλήματα στύσης (ποσοστό 79%) είχαν διαγνωστεί με χρόνια περιοδοντίτιδα. Η χρόνια περιοδοντίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονή, που επηρεάζει τα δόντια και τα ούλα και συνδέεται γενικά με κακή στοματική υγιεινή, που προοδευτικά επιδεινώνεται αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Πώς σχετίζεται, όμως, αυτή η φλεγμονή με τη στυτική δυσλειτουργία; Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να βλάψει τα ενδοθηλιακά κύτταρα ενός άντρα, που αποτελούν την επένδυση σε όλα τα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων στο πέος του. Η συγκεκριμένη βλάβη μπορεί να επιφέρει διαταραχή στη ροή του αίματος, υποστηρίζει ο ουρολόγος Larry Lipshultz, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος είναι περίπου 25% του μεγέθους των αιμοφόρων αγγείων στις στεφανιαίες αρτηρίες. Έτσι, συχνά, η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελέσει πρώιμο σημάδι για προβλήματα υγείας στην καρδιά.

Οι ερευνητές προτείνουν ως λύση την εξαγωγή του μολυσμένου δοντιού, ώστε να μειωθεί η φλεγμονή, να υποχωρήσουν τα προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας και να μειωθεί και ο κίνδυνος για προβλήματα με την καρδιά. Ωστόσο, αν η ασθένεια είναι στα πρώτα στάδια, τότε με τακτικούς καθαρισμούς (κάθε τρεις μήνες περίπου και όχι κάθε έξι) στον οδοντίατρο υπάρχει σημαντική βελτίωση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν τη νόσο δεν αισθάνονται πόνο, μέχρι η ασθένεια να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και τότε μόνο επισκέπτονται τον οδοντίατρο. Αν, λοιπόν, έχετε κόκκινα πρησμένα ούλα, αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα, κακή αναπνοή, χαλαρά δόντια, τότε πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας.