Μετά από μετα-ανάλυση 12 διαφορετικών επιδημιολογικών μελετών (3 στην Ιταλία, 3 στις ΗΠΑ, 2 στη Βραζιλία και από 1 στη Δανία, στη Νορβηγία, στην Ιαπωνία και στη Γαλλία) Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γινγκ Ζανγκ της Σχολής Στοματολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας, διαπίστωσαν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στόματος και, μάλιστα, φάνηκε ότι η συσχέτιση αυτή είναι σημαντική στην Ευρώπη. 

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο διεθνές περιοδικό κλινικής και πειραματικής ιατρικής «International Journal of Clinical and Experimental Medicine». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, επανεξετάστηκαν 4.037 περιπτώσεις καρκίνου του στόματος και οι συμμετέχοντες ήταν 1.872.231 συνολικά. Η νέα μελέτη συμπέρανε ότι αυτοί που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες καφέ, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στόματος, σε σχέση με αυτούς που έκαναν την μικρότερη κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές περιέχει ποικιλία από βιολογικά ενεργά συστατικά, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν από την ανάπτυξη ή από την εξέλιξη του καρκίνου. Εκτός από την καφεΐνη, τόσο το καφεϊκό οξύ όσο και δύο διτερπένια, που συναντώνται ειδικά στον καφέ, η καφεστόλη και η καχεόλη, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να συμβάλουν στην προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης του DNA, της επιτάχυνσης της απόπτωσης των κυττάρων ή κατά του έντονου πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων.

Ως υψηλά ποσοστά κατανάλωσης οι ερευνητές όρισαν μία ποσότητα πάνω από τρεις κούπες την ημέρα, έναντι του πολύ ενός φλιτζανιού, που ορίστηκε η χαμηλή κατανάλωση καφέ. Ο καρκίνος του στόματος αποτελεί την όγδοη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και έχει χαμηλό ποσοστό επιβίωσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες, όσο και σε περιβαλλοντικούς (αλκοόλ, κάπνισμα κ.ά.).