Επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας FAME Lab της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton από το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέδειξε τη σημασία που έχει ένα είδος λίπους που έχουμε στο σώμα μας, το καφέ λίπος, η επιστημονική ονομασία του οποίου είναι «φαιός λιπώδης ιστός». Το καφέ λίπος βρίσκεται κυρίως δεξιά και αριστερά από το λαιμό μας, πάνω από την κλείδα, και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και έχει την ιδιότητα να παράγει θερμότητα, όταν πέφτει η θερμοκρασία του σώματος. Η διαδικασία αυτή φαίνεται, σύμφωνα με τα όσα εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ερευνητής Δρ Ανδρέας Φλουρής, ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη υγεία μας γιατί προκαλεί αύξηση του μεταβολισμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του σωματικού βάρους. "Σε παγκόσμια κλίμακα πολλοί επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους να αυξήσουν τη δραστηριότητα του καφέ λίπους, ώστε να μπορέσουν να αυξήσουν το μεταβολισμό ανθρώπων με υπερβολικό σωματικό βάρος. Μόλις το 2012 προτάθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Harvard ότι η άσκηση ίσως μπορεί να μετατρέψει το γνωστό μας λευκό λίπος σε καφέ λίποςχωρίς, όμως, αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από ερευνητικά δεδομένα σε ανθρώπους".

Η Ελληνική μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις διαφόρων ειδών άσκησης (π.χ. άσκηση αντοχής ή βάρη) στην μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Δρ. Ανδρέας Φλουρής, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας και ο Καθηγητής κ. Γιάννης Κουτεντάκης. Στην έρευνα συμμετείχαν και οι Υποψήφιοι Διδάκτορες κ. Angelica Valente και κ. Πέτρος Ντίνας.

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 46 κάτοικοι των Τρικάλων, οι οποίοι γυμνάστηκαν για 2 μήνες σε τρία γυμναστήρια της πόλης, που ευγενικά παρείχαν τις εγκαταστάσεις τους αφιλοκερδώς για τη διεξαγωγή της μελέτης. Οι ερευνητές συνέλεξαν από τους εθελοντές πληθώρα στοιχείων για τον μεταβολισμό, το κεντρικό νευρικό σύστημα, τη φυσική κατάσταση, το λευκό και καφέ λίπος κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα αποτελέσματα ότι η άσκηση οδηγεί σε σημαντική αύξηση του μεταβολισμού και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος.

Η ερευνητική ομάδα του κ. Φλουρή πιστεύει ότι μπορεί να επωφεληθεί της ιδιότητας του καφέ λίπους, για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα άσκησης που θα στοχεύει στη μετατροπή μέρους του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Αυτό θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση του μεταβολισμού και στη μείωση της παχυσαρκίας.