Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν στη 1 το μεσημέρι οι φαρμακοποιοί προσδοκώντας κάποια βελτιωμένη αλλαγή στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος που επιτρέπει την ίδρυση αλυσίδων φαρμακείων στη χώρα.

Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται από σήμερα σε απεργία διαρκείας με τη μορφή 24ωρων κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων, παραπέμποντας τους ασθενείς στα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία για την εξυπηρέτησή τους.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος κάνει λόγο για "αγώνα κατά των μεγάλων ξένων συμφερόντων" και για απόφαση που "καταλύει τη φαρμακευτική περίθαλψη σε βάρος της υγείας του ελληνικού λαού".

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα δίνεται δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείων σε οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως αν είναι φαρμακοποιός ή όχι, καθώς επίσης και σε νομικά πρόσωπα (εταιρίες που δεν είναι γνωστή ακόμη η μορφή τους), με μοναδικό περιορισμό το πληθυσμιακό κριτήριο (σχετικό ρεπορτάζ του Healthmag, εδώ).

Σε δήλωσή του, ο κ. Λουράντος, τόνισε ότι "Αυτοί έχουν τα κεφάλαια ... εμείς έχουμε την δύναμη"! Η απεργία που ξεκινά, δεν εντάσσεται στην συνήθη συνδικαλιστική ή κλαδική τακτική των κινητοποιήσεων. Έχουμε μπροστά μας μεγάλα συμφέροντα και πρέπει να τους δείξουμε ότι το αγωνιστικό μέτωπο των φαρμακοποιών είναι αραγές και δυνατό.

Δεν απεργούμε μόνο για να πιέσουμε την κυβέρνηση, αλλά κυρίως για τη επόμενη μέρα των φαρμακείων, για να δείξουμε στους οικονομικούς και πολιτικούς αντιπάλους, ότι αυτοί μπορεί να έχουν τα κεφάλαια, εμείς όμως έχουμε την δύναμη, που προέρχεται από το σύνολο.

Αυτή είναι και η απάντηση στα διάφορα κέντρα (παρα)πληροφόρησης που ήδη διασπείρουν ειδήσεις πανικού για τον κόσμο, μιλώντας για τεχνητές ελλείψεις φαρμάκων από τους φαρμακοποιούς".

Οι φαρμακαποθήκες

Με αφορμή την έναρξη των κυλιόμενων απεριών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων ανακοίνωσε ότι "παρακολουθεί με ψυχραιμία και αγωνία τις δυσμενείς εξελίξεις στο χώρο του φαρμακείου.

Πάγια θέση μας ήταν και παραμένει ότι το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα του επαγγέλματος δεν θα προσφέρει τίποτα στην κοινωνία. Τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνουν στα χέρια των ελλήνων φαρμακοποιών. Οποιαδήποτε διατάραξη του υφιστάμενου καθεστώτος θα αποτελέσει αφενός εφαλτήριο για τον αφανισμό του ελληνικού φαρμακείου και αφετέρου προθάλαμο για τον ήδη συντελούμενο  αφελληνισμό της παραγωγής και διανομής φαρμάκων στη χώρα μας. 

Με βάση τα παραπάνω στηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων φαρμακοποιών".