Πολλές φορές οι ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου καταλήγουν πριν, καν, φθάσουν στο νοσοκομείο. Πλέον η ΕΚΕ σχεδιάζει την αντιμετώπιση των περιστατικών εμφράγματος με πρωτογενή αγγειοπλαστική, με τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα με ηλεκτροκαρδιογράφο σε ασθενοφόρα, ώστε να στέλνεται διάγνωση από το κέντρο του ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο και προς το επεμβατικό κέντρο, που πρόκειται να παράσχει νοσηλεία στον ασθενή. Στόχος η μείωση του χρόνου παρέμβασης - κάτι που έχει πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή. Εξάλλου τα μηχανάκια τηλεμετρίας, που θα δοθούν πιλοτικά σε περιορισμένο αριθμό ασθενοφόρων, θα στέλνουν το καρδιογράφημα στο νοσοκομείο πριν φθάσει ο ασθενής και θα "μεταφέρουν" την ενδεικνυόμενη θεραπεία, ώστε αυτή να γίνεται το ταχύτερο δυνατό στον ασθενή και να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “STENT FOR LIFE”, που έχει στόχο την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και συγκεκριμένα για το επόμενο μεγάλο βήμα του προγράμματος, που είναι η οργάνωση συστήματος προνοσοκομειακής διάγνωσης και έναρξη θεραπείας στο ασθενοφόρο, με κύριο στόχο την ελάττωση της θνητότητας και νοσηρότητας από το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Επιπλέον αισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο της καρδιακής ανεπάρκειας. Όπως είπαν τα μέλη της ΕΚΕ σε συνέντευξη τύπου, ενόψει του 36ου Διεθνούς Καρδιολογικού Συνεδρίου, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, έρχεται νέο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια, που θα επιμυκήνει περαιτέρω την επιβίωση των ασθενών (κατά 16%). Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που θα χρησιμοποιηθεί μονοκλωνικό αντίσωμα - κάτι που μέχρι τώρα συνέβαινε μόνο στην ογκολογία.

Οι διακεκριμένοι καρδιολόγοι αναφέρθηκαν, επίσης, και σε κάποιες άλλες εξελίξεις, όπως ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια. Όπως εξήγησαν, αποτελεί μία καινοτόμο πρόταση της τεχολογίας στον χώρο της επεμβατικής ηλεκτροφυσιολογίας. Η συσκευή έχει κυλινδρικό σχήμα μήκους 4 εκατοστών και διαμέτρου 6 χιλιοστών και εμφυτεύεται στη δεξιά κοιλία χωρίς την ανάγκη καλωδίων και τη δημιουργία θήκης στο δέρμα. Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία από την εξελλισόμενη μελέτη LEADLESS II υποδεικνύουν ότι η συσκευή έχει ικανοποιητική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, για τις περιπτώσεις των ασθενών που χρειάζονται βηματοδότη μίας κοιλότητας.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν και τη σημαντικότητα της διαδερμικής αντικατάστασης βαλβίδων και περιέγραψαν την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, με χρήση βιοαπορροφούμενων stents

Η αυξανόμενη συχνότητα, νοσηρότητα και θνητότητα από τα καρδιοαγγειακά νοσήματα καθιστούν επιβεβλημένη την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Συγκεκριμένα:

Στην ηλικία των 40 πρέπει  να ξεκινά ο καρδιολογικός έλεγχος, εφόσον βέβαια από τη γέννηση του ατόμου και έπειτα δεν έχουν φανεί καρδιολογικές ασθένειες ή συγκεκριμένα ενοχλήματα. Τα βασικά συμπτώματα του εμφράγματος είναι ο οπίσθιος πόνος στο στέρνο με αντανάκλαση στην κάτω σιαγόνα και το αριστερό χέρι. Ο πόνος μοιάζει με σφίξιμο και έντονη πίεση στο στήθος και έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτά, ενώ συνήθως υπάρχουν άλλα ενοχλήματα, όπως τάση προς έμετο και εφίδρωση. Καλούμε τις Πρώτες Βοήθειες εντός πέντε (5) λεπτών και παίρνουμε μια ασπιρίνη μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια.

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι το Κάπνισμα, η Παχυσαρκία, η Υπερλιπιδαιμία, η Αρτηριακή. Υπέρταση, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, Η έλλειψη άσκησης και το καθημερινό άγχος προκαλούν επιπλέον δυσμενείς συνέπειες στην καρδιά.