Κακά τα ψέματα. O καρκίνος είναι μια ασθένεια που, στο άκουσμά της και μόνο, προκαλεί πανικό. Πόσω μάλλον όταν έρχεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και δηλώνει ότι, ναι, μετά από επενέλεγχο 800 μελετών από όλο τον κόσμο "υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στους ανθρώπους".

Όμως ο Αυστραλός καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας και ο κύριος επιστημονικός σύμβουλος του Αυστραλιανού Συμβουλίου Καρκίνου (CCA) Bernard Stewart, που ηγήθηκε των αρμόδιας ομάδας των 21 εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό της Αυστραλίας ABC, είπε χαρακτηριστικά: "Η σύσταση δεν είναι να ξεχάσουμε αυτά τα τρόφιμα, αλλά να μειώσουμε την πρόσληψή τους. Προσωπικά μου αρέσει το ζαμπόν και το σαλάμι, καθώς και μία μπριζόλα πού και πού".

Ο Αυστραλός καθηγητής εξήγησε ότι ακόμη δεν είναι απολύτως σαφές ποιο, ακριβώς, συστατικό του κόκκινου κρέατος είναι αυτό που οδηγεί σε αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου. "Μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν είναι κάποιος παράγοντας που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία επεξεργασίας του κρέατος, αλλά η φύση του προϊόντος αυτή καθαυτή, που προκαλεί την παραγωγή ορισμένων χημικών ουσιών, που προκαλούν συγκεκριμένες αντιδράσεις την ώρα της πέψης. Όσοι καταναλώνουν συστηματικά αλλαντικά και κόκκινο κρέας - ας πούμε πέντε μέρες την εβδομάδα, ίσως και κάθε μέρα - αυτοί είναι που πρέπει να τα αντικαταστήσουν εν μέρει με πουλερικά, ψάρια και ίσως, τολμώ να πω, με ένα χορτοφαγικό γεύμα πότε-πότε».

Εκτός από τις εταιρίες τροφίμων και τα καταστήματα, που πωλούν αυτά τα προϊόντα, η ανακοίνωση του ΠΟΥ έχει θορυβήσει ιδιαιτέρως μεγάλη μερίδα καταναλωτών, που αισθάνονται ότι, ήδη, είναι στην "ομάδα κινδύνου" να νοσήσουν λόγω υπερκατανάλωσης στο παρελθόν. Μερίδα ειδικών, όμως, τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ισορροπία αντί για μποϊκοτάζ. "Εξάλλου, όιπως εξηγούν, η παχυσαρκία και η έλλειψη άσκησης αποτελούν μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Επιπλέον, δεδομένου ότι ακούμε αυτούς τους ισχυρισμούς εδώ και δεκαετίες, στο πέρασμα του χρόνου μειώνονται συστηματικά τα επίπεδα των προστιθέμενων σε αυτά χημικών, όπως είναι λ.χ. το νιτρικό νάτριο".

Ο επιδημιολόγος από το Βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου Tim Key, δήλωσε σχετικά: "Αυτή η γνωμοδότηση δε σημαίνει ότι πρέπει να μην ξαναφάμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά. Αν, όμως, κάποιος τρώει πολύ συχνά, μπορεί να σκεφθεί ότι θα ήταν καλό να μετριάσει την κατανάλωσή τους. Να δοκιμάσει, ας πούμε, να φάει ψάρι αντί για λουκάνικα".