Συμφωνία για εξαγορά της Rite Aid Corp. έναντι 17,2 δισ. δολ., υπέγραψε η  Walgreens Boots Alliance Inc., δημιουργώντας έναν κολοσσό στον κλάδο της φαρμακείων, μετέδωσε το CNN. Η Walgreens θα καταβάλλει 9 δολ. ανά μετοχή σε μετρητά, προσφέροντας premium 48% σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής τη Δευτέρα. Η δημοσίευση στην Wall Street Journal περί των συνομιλιών των δύο εταιριών, εκτόξευσε τη μετοχή της Rite Aid κατά 43% στα 8,67 δολ. την Τρίτη.

Η εξαγορά, θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, καθώς ενώνονται η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας, δημιουργώντας ένα δίκτυο 13.000 καταστημάτων, έναντι της μέχρι τώρα πρώτης αλυσίδας CVS η οποία διατηρεί 7.800 καταστήματα.

Η συμφωνία, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ, ακολουθεί την πορεία εξαγορών που παρουσιάζονται τελευταία στον τομέα περίθαλψης μετά τις πρόσφατες αλλαγές της νομοθεσίας στην υγεία, περί προσιτής περίθαλψης και γηράσκοντος πληθυσμού (Affordable Care Act and aging population).

Αρχικά, τα καταστήματα της Rite Aid (RAD) θα διατηρήσουν την ονομασία τους, όμως η Walgreens σχεδιάζει να δημιουργήσει «ένα πλήρως εναρμονισμένο χαρτοφυλάκιο καταστημάτων" με την πάροδο του χρόνου, όπως ανέφερε η εταιρεία σε σχετική της ανακοίνωση.

Η Walgreens (WBA) εξαγόρασε την Νεοϋορκέζικη αλυσίδα φαρμακείων  Duane Reade το 2010 και την ευρωπαϊκή Boots Alliance, πέρυσι, ενώ συνολικά το δίκτυό της έχει παρουσία σε 11 χώρες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα συμφωνήσουν με την εξαγορά, καθώς η Rite Aid είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρία φαρμακείων, σε μια αγορά που ήδη κυριαρχείται από τις CVS (CVS) και Walgreens.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Stefano Pessina δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει Walgreens να παρέχει «περισσότερες λύσεις υγείας και την ευεξίας... στα φαρμακεία, αλλά και (διαδικτυακά) online".

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ, όλο και περισσότερο αναζητούν επέκταση στις προσφορές τους για υγειονομική περίθαλψη, με στόχο να δημιουργήσουν συντονισμένα συστήματα περίθαλψης με τους γιατρούς και τις ασφαλιστικές εταιρείες.