Ένα φάρμακο, που αρχικά αναπτύχθηκε για τη θεραπεία γυναικών από κληρονομικούς καρκίνους, φαίνεται ότι μπορεί, επίσης, να δράσει θεραπευτικά στην περίπτωση ανδρών με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη. Η νέα μελέτη, αν και συμπεριέλαβε μόλις 50 ασθενείς, θεωρείται ορόσημο για τη θεραπεία αυτού του τόσο συχνού ανδρικού καρκίνου, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ασθένεια, ούσα δε προχωρημένο στάδιο, αντιμετωπίστηκε με τη βοήθεια γονιδιακής θεραπείας.

Πρόκειται για το φάρμακο olaparib, το οποίο είχε υψηλό βαθμό ανταπόκρισης στον έναν από τους τρεις ασθενείς (33%), με όγκους στον προστάτη με συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις. Οι βλάβες αυτές αφορούν τόσο σε καρκινικά γονίδια, που έχουν κληρονομηθεί, όσο και σε ανωμαλίες στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του DNA του ασθενούς, που προέκυψαν εκ των υστέρων.

Στη διεθνή ερευνητική ομάδα συμμετέχει και ο Ελληνικής καταγωγής ογκολόγος Ζαφείρης Ζαφειρίου και επικεφαλής είναι ο καθηγητής Johann S. de Bono, από το Ινστιτούτο Ερευνών για τον Καρκίνο (ICR) του Λονδίνου. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", όπου, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, καθώς το olaparib είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στους άνδρες με συγκεκριμένες βλάβες DNA στους όγκους τους».

Η κλινική δοκιμή με την ονομασία TOPARP-A έγινε σε 50 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που δεν είχαν ανταποκριθεί στις υπάρχουσες θεραπείες. Μετά τη χορήγηση του olaparib, σχεδόν στο ένα τρίτο των ασθενών σταμάτησε η ανάπτυξη των όγκων, έπεσε σημαντικά και σε βάθος χρόνου το ειδικό προστατικό αντιγόνο (ο βιοδείκτης PSA) και μειώθηκαν τα καρκινικά κύτταρα που κυκλοφορούσαν στο αίμα τους.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο της κλινικής δοκιμής (TOPARP-B), όπου θα συμμετάσχουν μόνο ασθενείς με γενετικές μεταλλάξεις, οι οποίοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το φάρμακο. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, το olaparib μπορεί να αποτελέσει, πλέον, βασική θεραπευτική επιλογή για τις περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου του προστάτηΤο φάρμακο είναι της εταιρίας AstraZeneca και πήρε πέρυσι άδεια χρήσης σε γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών ή του μαστού, που φέρουν τις γνωστές, πια, γενετικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA.

Ο καρκίνος του προστάτη θεωρείται αντιμετωπίσιμος, αν η διάγνωση γίνει νωρίς. Αν εξαπλωθεί στο σώμα με μεταστάσεις, τότε η θεραπεία του είναι πολύ δύσκολη.