Μπορεί να έχει υπάρξει επιστημονική πρόοδος στη φυματίωση και στο AIDS, όμως εξακολουθούν, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, να είναι οι δύο πιο θανατηφόρες λοιμώδεις νόσοι παγκοσμίως. Κάθε μία από τις δύο ασθένειες σκότωσε από 1,1 έως 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 2014. Οι θάνατοι από φυματίωση ήταν 1,5 εκατομμύριο πέρυσι (890.000 άνδρες, 480.000 γυναίκες και 140.000 παιδιά), αλλά οι 400.000 καταγράφηκαν επισήμως ως θάνατοι από AIDS, επειδή αφορούσαν σε ασθενείς με τον ιό HIV. Οι θάνατοι από AIDS ήταν 1,2 εκατομμύρια (συμπεριλαμβανομένων των 400.000 που είχαν, επίσης, φυματίωση).

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη φυματίωση είναι απαράδεκτα, από τη στιγμή που η νόσος μπορεί να θεραπευθεί. Για «αποκαρδιωτικά» στατιστικά στοιχεία έκαναν λόγο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, το BBC και το Reuters, προειδοποιώντας ότι η ανθρωπότητα χάνει έδαφος στη μάχη κατά της φυματίωσης, καθώς η νόσος γίνεται όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα.

Πάντως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι, καθώς ο ρυθμός θανάτων από φυματίωση έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990 και ο αριθμός νέων λοιμώξεων πέφτει με μέσο ετήσιο ρυθμό 1,5% μετά το 2000. Εξίσου γρήγορα μειώνονται οι θάνατοι από AIDS, λόγω της ευρύτερης χρήσης των αντιικών φαρμάκων.

Συνολικά εκτιμάται ότι υπήρξαν 9,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά φυματίωσης το 2014, αλλά μόνο τα 6 εκατομμύρια έγιναν επισήμως γνωστά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Τα περισσότερα συνέβησαν στην Κίνα, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Νιγηρία και στο Πακιστάν. Περίπου 3 στα 100 νέα κρούσματα της νόσου εμφανίζουν ανησυχητική αντίσταση στα αντιβιοτικά.

Ο ΠΟΥ φιλοδοξεί να μειώσει τους θανάτους από φυματίωση κατά 90% έως το 2030, αλλά χρειάζεται περισσότερα χρήματα από τις κυβερνήσεις.