Στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, αλλά και σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, θα προσφύγουν οι φαρμακοποιοί, εξαιτίας της υπουργικής απόφασης που δίνει μόλις το 20% του μετοχικού κεφαλαίου των φαρμακείων σε φαρμακοποιούς.

Το σχέδιο της σχετικής υπουργικής απόφασης, γνωστοποίησε σήμερα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, με αποτέλεσμα την αντίδραση του Συλλόγου.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος, δήλωσε πως η απόφαση προβλέπει "τη ... μετάλλαξη του Φαρμακοποιού σε «αυτοφωράκια» και την παράδοση άνευ όρων σε καρτέλ και off-shore εταιρείες".

Σημείωσε πως "το προσχηματικό και για το θεαθήναι 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού, ουσιαστικά τον καθιστά υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου.

Παράλληλα στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου".

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με σχετική του ανακοίνωση απορρίπτει ως απαράδεκτη την Υπουργική Απόφαση και καταγγέλλει ότι υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία άλλωστε μνημονεύονται ξεκάθαρα από το κείμενο της εν λόγω ΥΑ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, "η πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων και η ελληνική κυβέρνηση απέδειξαν ότι μόνο κατ' ευφημισμόν κυβερνούν. Οι πιέσεις των δανειστών επικράτησαν των ευρωπαϊκών αποφάσεων. Στην ουσία αφού εξαθλίωσαν οικονομικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας- παραδίδουν τα κουφάρια τους σε εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα.

Η άνευ όρων παράδοση της Υγείας του Έλληνα πολίτη στα καρτέλ και τα ολιγοπώλια είναι πλέον γεγονός.

Οι φαρμακοποιοί απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την Υπουργική Απόφαση και την επιστρέφουν ως απαράδεκτη, δηλώνουν δε ότι άμεσα θα προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Τα μνημόνια και η δήθεν αναγκαιότητα της χρηματοδότησης, πρέπει να σταματήσουν να αποτελούν το πρόσχημα για την καταστροφή της χώρας".