Αναστολή σε ότι έχει απομείνει από την Πρωτοβάθμια Υγεία της χώρας, αντί της δημιουργίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπως εξαγγέλλεται, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ότι οδηγεί τους ασθενείς στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΟΕ-ΠΦΥ) σε ανοικτή επιστολή - καταγγελία προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, επισημαίνει ότι "οι πράξεις και όχι τα λόγια αποδεικνύουν τις προθέσεις του κάθε ανθρώπου".

Τονίζει πως ο υπουργός προανήγγηλε προσλήψεις στην ΠΦΥ το 2016 μέσω ΕΣΠΑ. Ως αναπληρωτής υπουργός, δέχθηκε συγκεκριμένες προτάσεις από την Ομοσπονδία "για την άμεση λειτουργία της ΠΦΥ με ελάχιστα ή καθόλου χρήματα". Όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με αποτέλεσμα να φαίνεται η πρόθεση για την Δημόσια υγεία.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι διοικητές των ΥΠΕ έχουν το ελεύθερο "να μεταφέρουν το προσωπικό των Μονάδων Υγείας ασύστολα στα νοσοκομεία, χωρίς καν να το χρειάζονται πολλές φορές. Κάποιοι υποδιοικητές περιφερειών δηλώνουν ευθαρσώς ότι πήγαν σ' αυτή την θέση για να μας κλείσουν και να μας πάνε στα νοσοκομεία.

Ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ δήλωσε ότι δημιουργεί επιτροπή πρωτοβάθμιας από γιατρούς του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, στελέχη της οποίας επιλέγουν προσωπικό από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ και τους μεταφέρει ο Διοικητής στο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Οι διοικητές των ΥΠΕ δεν υποχρεώνονται να κάνουν επέκταση συμβάσεων βάσει του ν.4316/2014 (π.χ. 5η ΥΠΕ) ώστε να δουλέψουν τα εργαστήρια των Μονάδων, για να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους που κάθε μέρα όλο και περισσότερο φτωχοποιούνται".

Τονίζουν ακόμη ότι αντίθετα, ο υπουργός προτιμά να συνομιλεί με "επαγγελματίες συνδικαλιστές" και όχι με αυτούς που τελικά εκπροσωπούν την ΠΦΥ, και καταλήγουν λέγοντας χαρακτηριστικά: "Κύριε υπουργέ, οι πράξεις σας αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν έχετε σκοπό να χτίσετε Πρωτοβάθμια Υγεία στην χώρα αλλά έχετε αναστείλει και την ήδη υπάρχουσα λειτουργία της. Σπρώχνετε τον λαό στα ιδιωτικά συμφέροντα, ότι δηλαδή καταγγέλλατε σαν αντιπολίτευση, φροντίζετε να το πραγματώσετε σαν κυβέρνηση. Ότι δήλωνε ευθαρσώς ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, εσείς το κάνετε εμμέσως και στα μουλωχτά".