Νέα σελίδα στην αντιμετώπιση των χρηστών, που βρίσκονται μέσα στη φυλακή, ανοίγει με τα εγκαίνεια, τη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό, της πρώτης, στην Ελλάδα, μονάδας απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα, που, όμως, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε χώρες του εξωτερικού και οι αρμόδιοι ελπίζουν να βοηθήσει τους κρατούμενους που είναι χρήστες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, η Θεραπευτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ θα μπορεί να φιλοξενεί μέχρι 84 άτομα, τα οποία θα ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να επιστρέφουν στα κελιά με τους υπόλοιπους κρατουμένους. Η διώροφη πτέρυγα που τη φιλοξενεί έχει διαμορφωθεί κατάλληλα από το ΚΕΘΕΑ και διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού και άθλησης, ενώ στον πρώτο όροφο έχουν διαμορφωθεί κελιά τριών ατόμων. Την ευθύνη για την καθαριότητα του χώρου και για την προετοιμασία των γευμάτων θα έχουν οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Ήδη οι πρώτοι 12 κρατούμενοι έχουν εγκατασταθεί στον χώρο και άλλα 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα Διαβατών, προετοιμάζονται για να ενταχθούν σύντομα στην κοινότητα. Συνολικά περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και, ήδη, αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα Θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά.

Ανάλογα προγράμματα με αυτόνομη λειτουργία μέσα στις φυλακές υπάρχουν μόνο στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία. Τα στοιχεία δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, με παράλληλο περιορισμό του κόστους για το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς οι απαιτήσεις φύλαξης είναι μειωμένες και οι εργασίες, που είναι απαραίτητες για την καθημερινή λειτουργία της Κοινότητας, γίνονται από τα μέλη της.

Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων, η οποία είναι και ο τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος.