Έναν δεύτερο «καφέ» (caregiver café), με  ασκήσεις χαλάρωσης αλλά και με ενημέρωση κι εκπαίδευση πάνω σε θέματα φροντίδας των ασθενών που πάσχουν από άνοια και τη νόσο Alzheimer, θα απολαύσουν οι φροντιστές των ηλικιωμένων, στο πλαίσιο του προγράμματος «καφές για φροντιστές».

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων, «ο Νέστωρ» και το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών και παρέχεται χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση των ωφελούμενων φροντιστών.

Η δεύτερη συνάντηση για «καφέ», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, από τις 17.30 έως τις 19.30 στην αίθουσα διδασκαλίας κι εκδηλώσεων του Κέντρου Alzheimer, του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Νέστωρ», στο 2ο όροφο, στην οδό Ι. Δροσοπούλου 22, στην Κυψέλη.

Στη συνάντηση οι φροντιστές, θα έχουν την ευκαιρία, να χαλαρώσουν με τις βασικές μεθόδους χαλάρωσης, όπως η διαφραγματική αναπνοή και οι νοερές εικόνες, που δρουν ευεργετικά στην καταπολέμηση του άγχους και του στρες, υπό την καθοδήγηση της ψυχολόγου, Γεωργίας Πρατήλα.

Στόχος των ασκήσεων χαλάρωσης είναι να μάθουν οι φροντιστές να ελέγχουν τις αυτόνομες σωματικές λειτουργίες που εμφανίζονται εξαιτίας του στρες, όπως ταχυκαρδία, εφίδρωση, αίσθημα ασφυξίας, ζαλάδα, διαταραχές στο στομάχι κ.α και να αποκτήσουν έτσι ένα «εργαλείο», που θα μπορούν να χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση του στρες.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εθελοντές θα αναλαμβάνουν την απασχόληση των ατόμων με άνοια, σε ξεχωριστό χώρο, σε περίπτωση που το επιθυμούν οι φροντιστές τους.

Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.

Υπεύθυνοι του Προγράμματος  από την Ψυχογηριατρική Εταιρεία «ο Νέστωρ» είναι ο Ψυχίατρος, Αντώνης Μούγιας και από το Σωματείο Αλληλοβοήθειας Φροντιστών ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφών διαταραχών, είναι η πρόεδρος, Παναγιώτα Σουρτζή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Alzheimer «ο Νέστωρ»: 210-8235050, 210-8235620.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.nstr.gr