Μία πρωτοβουλία αναφορικά με την κρίσιμη κατάσταση των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία αναλαμβάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο πρόεδρός της και πρόεδρος του EDF (Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Σε δύο επιστολές της αρχικά η ΕΣΑμεΑ απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή και στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη μετανάστευση κ. Δ. Αβραμόπουλο, με τις οποίες ζητείται να παρέμβει άμεσα η ΕΕ, με χρηματοδότηση, για την κάλυψη των αναγκών αυτής της ευάλωτης ομάδας, που αντιμετωπίζει διπλή διάκριση τόσο της αναπηρίας όσο και της προσφυγιάς. 

 «Ο ελληνικός λαός έχει δείξει στην πλειονότητά του τον καλύτερό του εαυτό, έχει σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες στα νησιά, στην Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη χώρα με μεγάλη ευαισθησία και αλληλεγγύη. Οι χιλιάδες πολίτες που βοηθούν εθελοντικά, μόνοι τους ή μέσω των ΜΚΟ, δίνουν το φωτεινό παράδειγμα της αλληλεγγύης στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. 
Το προσφυγικό όμως είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Χωρίς σοβαρή χρηματοδότηση από την ΕΕ, στοχευμένη, οι σκηνές που θα ακολουθήσουν με τον χειμώνα να πλησιάζει θα είναι δύσκολες. Χρειάζεται άμεσα να στηθεί ένα δίκτυο που θα προσφέρει στα σημεία που προσεγγίζουν οι πρόσφυγες συμβουλευτική υποστήριξη, αναπηρικά αμαξίδια, βοηθήματα, φάρμακα κλπ., για την ανακούφιση έστω σε ένα βαθμό των προσφύγων και μεταναστών με αναπηρία αλλά και για να μην αναπτυχθούν ληστρικά κυκλώματα», αναφέρει η ΕΣΑμεΑ.