Οι καρδιοπαθείς ανήκουν σε κείνη την ομάδα πληθυσμού, που μια γρίπη μπορεί να τους διαλύσει. Έτσι το αντιγριπικό εμβόλιο θεωρείται πολύ σημαντικό. Όμως δύο νέες μελέτες, τα ευρήματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι οι στατίνες - ένα από τα "βασικά" φάρμακα για την αντιμετώπιση της κακής χοληστερόληςδιαταράσσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τη γρίπη, με συνέπεια να απομένουν οι ηλικιωμένοι ευάλωτοι στους ιούς που την προκαλούν.

Οι ερευνητές λένε ότι, αν αυτό επιβεβαιωθεί με επιπλέον μελέτες, μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στις συστάσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των καρδιοπαθών, ώστε να παίρνουν ισχυρότερη δόση του εμβολίου ή να διακόπτουν προσωρινά τις στατίνες, όταν είναι να εμβολιαστούν.

Οι νέες μελέτες δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Λοιμωδών Νοσημάτων» (JID). Η πρώτη εξέτασε στοιχεία από τον εμβολιασμό την περίοδο 2009-2011 σχεδόν 7.000 εθελοντών, ηλικίας 64 χρόνων και πάνω, από τέσσερις χώρες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε μετρήσεις των αντισωμάτων στον ιό της γρίπης στο αίμα τους μετά τον εμβολιασμό τους. Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι λάμβαναν στατίνες είχαν λιγότερα αντισώματα, γεγονός που υποδηλώνει ασθενέστερη αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στο εμβόλιο.

Η δεύτερη μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Έμορυ, στην Ατλάντα, και εξέτασε στοιχεία από ανθρώπους που εκδήλωσαν γρίπη στη διάρκεια εννέα ετών στις ΗΠΑ - μεταξύ αυτών και 140.000 ατόμων από την πολιτεία της Τζώρτζια. Το κυριότερο εύρημα της μελέτης αυτής ήταν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν στατίνες, παρουσίασαν πιο σοβαρή γρίπη απ’ ό,τι εκείνοι οι οποίοι δεν έπαιρναν.

Τα ευρήματα αυτά είναι ανησυχητικά. Κατά κάποιο τρόπο είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα", γιατί αφενός οι καρδιοπαθείς πρέπει να αποφύγουν να κολλήσουν γρίπη, αφετέρου οι στατίνες είναι πολύ σημαντικές για τη βελτίωση της υγείας τους. Οι ερευνητές, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και εξηγούν ότι είναι προκαταρκτικά και, αν δεν επιβεβαιωθούν πρώτα κι από άλλες μελέτες, δεν πρέπει να οδηγήσουν στην οποιαδήποτε αλλαγή στη λήψη στατινών και στον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Ο καθηγητής Πήτερ Βάισμπεργκ, ιατρικός διευθυντής του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιάς (BHF) δήλωσε: «Δεδομένου ότι τα νέα ευρήματα δεν είναι οριστικά, είναι απολύτως απαραίτητο να εξακολουθήσουν οι ασθενείς την αντιλιπιδαιμική αγωγή τους και να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, διότι η έστω και μικρή προστασία από τη γρίπη, είναι καλύτερη από το να βρεθεί κανείς απροστάτευτος απέναντί της».