Η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ή πάνω από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Η νόσος είναι σχετικά συνηθισμένη και οι πάσχοντες βιώνουν, δυστυχώς, κοινωνικό αποκελισμό και συχνά καταλήγουν μόνοι και πληγωμένοι. Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, λένε οι ειδικοί, και σίγουρα δεν είναι απλά ένα πρόβλημα εξωτερικής εμφάνισης. Ακόμα και άνθρωποι με πολύ ήπια συμπτώματα επηρεάζονται καθημερινά. 

Οι ειδικοί έχουν, πάντως, στη διάθεσή τους κάποια πολύτιμα "εργαλεία".

Το νέο φάρμακο: Πρόσφατα εγκρίθηκε η ουσία σεκουκινουμάμπη, που παρουσίασε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε μέτριες και σοβαρές μορφές ψωρίασης σε παλάμες, πέλματα και νύχια. Προς το παρόν το φάρμακο φαίνεται πιο δραστικό από τα υπόλοιπα για αυτό το είδος της ψωρίασης. Επιπλέον υπάρχουν και άλλοι βιολογικοί παράγοντες, όπως τα infliximab, adalimumab, etanercept, ustekinumab.

Η φωτοθεραπεία: Η φωτοθεραπεία με ειδική λάμπα γίνεται ελεγχόμενα από τον ειδικό και μειώνει τη φλεγμονήαναφέρει η Δρ Αμαλία Τσιατούρα, επιστημονική διευθύντρια της κλινικής Cosmetic Derma Medicine. Από την άλλη, η πιο σύγχρονη αποτελεσματική μη φαρμακευτική θεραπεία για την ψωρίαση στις παλάμες και τα πέλματα που ολοκληρώνεται μέσα σε λιγότερες συνεδρίες γίνεται με το laser excimer. Γενικά, η φωτοθεραπεία εφαρμόζεται συνδυαστικά με κατάλληλη τοπική αγωγή. 

Η τοπική αγωγή: Οι κρέμες που θεωρούνται κατάλληλες στην ήπια ψωρίαση είναι εκείνες με ενυδατικούς (π.χ ουρία) και κερατολυτικούς παράγοντες (π.χ. σαλικυλικό οξύ) που προετοιμάζουν το δέρμα να δεχτεί την τοπική αγωγή. Η τελευταία βασίζεται κυρίως σε τοπικά κορτικοστεροειδή. Προσοχή γιατί ορισμένα από αυτά προκαλούν ατροφία σε χρόνια χρήση.

Αγωγή από το στόμα: Η συστηματική αγωγή χορηγείται κυρίως σε περιπτώσεις που οι βλάβες εκτείνονται σε επιφάνεια άνω του 10% του σώματος. Περιλαμβάνει ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.  

Ιαματικά λουτρά: Το μπάνιο σε ιαματικά λουτρά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία ωφελεί το δέρμα που πάσχει. Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε λουόμενους με ψωρίαση στη Νεκρά Θάλασσα, η βελτίωση ήταν της τάξης του 43%.

Τρόπος ζωής: Διαχειριστείτε το στρες και υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, το άγχος μπορεί να πυροδοτήσει την έξαρση της ψωρίασης.