Συνήθως η δίαιτα χαμηλών λιπαρών περιλαμβάνει τρόφιμα άνοστα ή με ελάχιστη γεύση, καθώς είναι απαλλαγμένα από όλα εκείνα που νοστιμίζουν - και παχαίνουν - όπως το αλάτι, τα λίπη και άλλα. Οι Αμερικανοί επιστήμονες, που πρώτοι εισήγαγαν παγκοσμίως τη "φρενίτιδα" με τα light προϊόντα, αφού μας έβαλαν στη διαδικασία να βγάλουμε από το πιάτο μας κάθε νοστιμιά, επανέρχονται και υποστηρίζουν ότι, τελικά, η διατροφή με χαμηλά λιπαρά δεν είναι περισσότερο αποτελεσματική από διατροφές άλλου τύπου, βασισμένες στο δικό μας, μεσογειακό πρότυπο.

Συγκεκριμένα λένε ότι τα χαμηλά λιπαρά δεν οδηγούν μακροπρόθεσμα - για περιόδους μεγαλύτερες από ένα έτος - σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε σχέση με άλλες δίαιτες υψηλότερων λιπαρών, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Deirdre Tobias, ScD, από το τμήμα Προληπτικήςε Ιατρικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ενδοκρινολογίας "Lancet Diabetes & Endocrinology", αφού συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 53 έως τώρα δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, που συνολικά αφορούσαν σε 68.100 άτομα σε αρκετές χώρες.

«Δεν προκύπτουν ικανοποιητικές ενδείξεις, που να δικαιολογούν το να συστήσει κανείς τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Η αντίληψη ότι αρκεί να μειώσει κανείς τη λήψη των λιπαρών για να χάσει βάρος με φυσικό τρόπο, δεν επιβεβαιώνεται από τα επιστημονικά στοιχεία. Πρέπει να ψάξουμε πέρα από θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεϊνες. Η στρατηγική μας πρέπει να περιλαμβάνει τρόπους για να βελτιώσουμε την πρόσληψη επιπλέον σωματικού βάρους μακροπρόθεσμα, ώστε να βοηθήσουμε στη διατήρηση υγιούς βάρους» εξήγησε η Tobias. 

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά στη μέση απώλεια βάρους ανά άτομο, ανάμεσα στις δίαιτες με χαμηλά λιπαρά και σε εκείνες με περισσότερα λιπαρά. Φαίνεται, μάλιστα, ότι οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες πετυχαίνουν οριακά καλύτερο αδυνάτισμα (σχεδόν κατά ένα κιλό) σε βάθος χρόνου.

Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει υπερδιπλάσιες θερμίδες σε σχέση με ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, «η επιστήμη δεν υποστηρίζει την άποψη ότι οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών συνιστούν την καλύτερη στρατηγική για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους».

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το επίμαχο ζήτημα της καλύτερης μεθόδου για αδυνάτισμα σε βάθος χρόνου πρέπει να μελετηθει καλύτερα με νέες έρευνες. Με δεδομένο πάντως ότι όποια δίαιτα κι αν ξεκινήσει κανείς, δύσκολα την τηρεί για πολύ καιρό, αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ότι η λύση τελικά είναι μία: μικρότερες ποσότητες (να σηκώνεσαι και να πεινάς, δηλαδή) και απαραίτητα σωματική άσκηση, όπως περπάτημα.