Πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τον απλό ιό του έρπη (HSV-1) που συνήθως εμφανίζεται στο στόμα και τον οποίο συνήθως έχουν κολλήσει στην παιδική ηλικία τους. Άλλα 417 εκατομμύρια άτομα ηλικίας από 17 έως 50 ετών πάσχουν από τον έρπη των γεννητικών οργάνων (HSV-2). 

Ο HSV-1 εμφανίζεται ολοένα συχνότερα και στα γεννητικά όργανα, ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες, επειδή η βελτιωμένη υγιεινή μειώνει τις μολύνσεις κατά την παιδική ηλικία, με συνέπεια οι άνθρωποι να τον κολλάνε πλέον μέσω του στοματικού σεξ σε μεγαλύτερη ηλικία. 
Ο ιός HSV-2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για να μολυνθεί κανείς με τον ιό HIV του AIDS, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τον απλό έρπη, ο οποίος, όμως, μπορεί να προκαλέσει άλλες επιπλοκές, όπως η εγκεφαλίτιδα.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη εμβολίων κατά του ιού του απλού έρπη και εάν ένα εμβόλιο για την πρόληψη του HSV-2 μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά και για τον ιό HSV-1, αυτό θα είχε πολύ θετικά αποτελέσματα», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ Σάμι Γκότλιμπ. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες κλινικές δοκιμές.

Από την πλευρά της, η Ναταλί Μπρουτέ, επίσης επιστήμονας του ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές, για να διαπιστωθεί αν είναι προτιμότερο ένα θεραπευτικού ή ένα προληπτικού τύπου εμβόλιο.