Συμβιβασμός ήταν για την κυβέρνηση η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά τις τελευταίες εκλογές.

Ο υπουργός δήλωσε ιδεολογικά αντίθετος με την αλλαγή αυτή, η οποία δεν είναι συμβατή με την ιδεολογική ταυτότητα της κυβέρνησης.

Τονίζοντας ότι ήταν σαφώς πιο σκληρές οι απαιτήσεις στο αρχικό τους στάδιο, έκανε λόγο για περαιτέρω διαπραγμάτευση με τους δανειστές με στόχο νέες αλλαγές, όταν εφαρμοστεί το νέο σύστημα απελευθέρωσης.

Ο Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε πως ο χώρος του φαρμάκου χρειάζεται παρακολούθηση και για το σκοπό αυτό διαμορφώνεται ένα ‘’Παρατηρητήριο Αγοράς Φαρμάκου’’, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκαρίων για την συμμετοχή τους στις αλλαγές του τομέα του φαρμάκου.

Σε ότι αφορά τα φαρμακεία, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την επιβίωση του μικρού φαρμακείου με "παρεμβάσεις συνεργατικές και συνεταιριστικές που έχουν το στίγμα της κοινωνικής οικονομίας".

Πρόσθεσε μάλιστα πως η μεγάλη απειλή για τα φαρμακεία δεν είναι η επιχειρηματικότητα που θα αναπτυχθεί στο νέο σύστημα, για να εστιάσει το πρόβλημα στη βιωσιμότητα του φαρμακείου σε σημαντικό βαθμό από τη ροή πληρωμών του ΕΟΠΥΥ

Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγηλε βελτίωση στο καθεστώς των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για ελάφρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική περίθαλψη, εστιάζοντας στη χρέωση ενός ευρώ για κάθε συνταγή.