Στον Πρωθυπουργό απευθύνονται τώρα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ για την αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας υγείας, και ζητούν συνάντηση μαζί του, βλέποντας πως δεν υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης του συστήματος υγείας, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και άμεσες παρεμβάσεις.

Η Ομοσπονδία των υγειονομικών του ΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνει ότι με το ν.4238/15, έκλεισαν μονάδες, απολύθηκε προσωπικό, απαξιώθηκαν τα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ και μετακυλήθηκαν πρόσθετοι πόροι από τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Στην επιστολή τους οι υγειονομικήμερα εργάζονται 2.200 γιατροί στις δημόσιες δομές (ΠΕΔΥ), αφού 2.300 απολύθηκαν. Προ της ψήφισης του Νόμου, υπηρετούσαν 5.500 γιατροί όλων των ειδικοτήτων στον ΕΟΠΥΥ. Το 40% των Μονάδων Υγείας έχει κλείσει και μονάδες που απέμειναν, υπολειτουργούν στο σύνολό τους.

Σε ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές απουσιάζουν βασικές ειδικότητες όπως παιδίατροι και καρδιολόγοι, αφού οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Πολλά εργαστήρια έχουν κλείσει και τα περισσότερα υπολειτουργούν όχι μόνο λόγω έλλειψης γιατρών, αλλά και λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.

Τα παραπεμπτικά για εργαστηριακές εξετάσεις εκτελούνται ιδιωτικά σε ποσοστό 95% με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας. Ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή 15% στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, καθόλη τη διάρκεια της κρίσης εμφανίζονται καθημερινά νέες μεγάλες επιχειρήσεις Υγείας.

Καταγγέλλουν ακόμη, ότι η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε τρεις στόχους:
- Την πλήρη υποβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα και την ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση με στόχο ο ασφαλισμένος να πληρώνει και οι κρατικοδίαιτες μεγάλες εταιρίες να θησαυρίζουν.
- Τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του πληθυσμού από το Σύστημα (ανασφάλιστων και ασφαλισμένων).
- Τις απολύσεις για να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι.

Νέο σχέδιο
Η ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ ζήτησε να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ρεαλιστικό, αποτελεσματικό, με οικονομικοτεχνική μελέτη. 
Τονίζοντας ότι το Πρωτοβάθμιο Σύστημα δεν μπορεί να λειτουργεί στα ερείπια που άφησε ο Ν.4238, σημείωσε πως "Δεν μπορεί όμως και να λειτουργήσει με «ιδεολογικές» εμμονές που παραπέμπουν σε αποτυχημένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών σε άλλες χώρες".
Πρότεινε ένα πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας με άμεση προσβασιμότητα σε γιατρούς ειδικοτήτων, στο οποίο:

  • Να έχουν όλοι οι κάτοικοι της χώρας πρόσβαση στις δομές.
  • Να εξομοιωθούν μισθολογικά και βαθμολογικά οι γιατροί  ΠΑΑ με αυτούς του ΕΣΥ με πλήρη αναγνώριση της προϋπηρεσίας με οποιαδήποτε σχέση εργασίας σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Να υπάρξει πρόβλεψη για ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις πλήρους και μη αποκλειστικής απασχόλησης για όσους γιατρούς εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, για όσους απολυμένους το επιθυμούν και επίσης για όσους έχουν ενταχθεί ήδη σε θέσεις κλάδου ΕΣΥ. Χρειάζεται γενναία πολιτική λύση για να γίνει η στοιχειώδης επανεκκίνηση του συστήματος.
  • Να λειτουργήσουν τα  μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια.
  • Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια με αξιοποίηση όλων των οδοντιάτρων και οδοντοτεχνιτών.
  • Να γίνει άμεσα συντονισμός των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών με ευθύνη του Υπουργείου.


Τα συλλογικά όργανα των γιατρών σημειώνουν ότι θα παρακολουθούν και θα συμμετέχουν θεσμικά και ουσιαστικά  στις διαδικασίες για την αναβάθμιση του συστήματος.