Το τρίτο μέρος των φαρμάκων που θα περιληφθούν στο αναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων, αναρτήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον ΕΟΦ για διαβούλευση με τις εταιρίες που τα παρασκευάζουν ή τα αντιπροσωπεύουν στη χώρα μας.

Πρόκειται για συνολικά 303 ιδιοσκευάσματα, από τα οποία τα 275 είναι γενόσημα και τα 28 υβριδικά, δηλαδή γενόσημα που διαθέτουν κάποια μορφή πατέντας σε ότι αφορά τη μορφή ή τη διάθεσή τους στον ανθρώπινο οργανισμό. Από το σύνολο των φαρμάκων αυτών που αφορούν διάφορες παθήσεις για 9 από αυτά, ο ΕΟΦ δεν κατάφερε να προσδιορίσει τιμή.

Σήμερα, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών που έχουν την άδεια κυκλοφορίας των συγκεκριμένων σκευασμάτων, καλούνται σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους του ΕΟΦ, προκειμένου να εκφράσουν πιθανές αντιρρήσεις τους στις τιμές, όπως υπολογίστηκαν από τον Οργανισμό και να τεκμηριώσουν τη θέση τους.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρείται, ο ΕΟΦ θα επεξεργαστεί τις προτάσεις και παρατηρήσεις των φαρμακευτικών εταιριών και θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, την τελική του πρόταση προς το υπουργείο Υγείας.

Η συγκεκριμένη διαβούλευση αφορά το τρίτο μέρος ενός "σπονδυλωτού" δελτίου τιμών φαρμάκων που θα περιλαμβάνει τα 149 νέα φάρμακα (καινούριες δραστικές ουσίες), τη γενική ανακοστολόγηση, καθώς και την παρούσα κοστολόγηση νέων γενοσήμων και υβριδικών φαρμάκων. (Σχετικό προηγούμενο δημοσίευμα του Healthmag, εδώ). Σημειώνουμε πως ακόμη δεν έχει γίνει διαβούλευση για τις τιμές των φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν, καθώς ο ΕΟΦ θα υπολογίσει τις νέες τιμές, βάσει της τελευταίας υπουργικής απόφασης για την τιμολόγηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εκδοθεί το συγκεκριμένο δελτίο τιμών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. 

Ολόκληρος ο κατάλογος με τις νέες προτεινόμενες τιμές γενοσήμων και υβριδικών, όπως αναρτήθηκε από τον ΕΟΦ, εδώ.