Ο καθηγητής Κώστας Κωσταρέλλος, επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ στη Βρετανία, δημιούργησε, με τους συνεργάτες του, μικροσκοπικές, θερμικές νανο-χειροβομβίδες, που εκρήγνυνται πάνω στους όγκους και απελευθερώνουν τις αντικαρκινικές ουσίες τους. Η διεθνής επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για το "όπλο" του μέλλοντος στη μάχη κατά του καρκίνου και το επίτευγμα θα παρουσιαστεί σε συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο.

Το "σχέδιο" έχει ως εξής: Μικροσφαιρίδια λίπους (γνωστά και ως λιποσώματα), που "κυκλοφορούν" σε όλο το σώμα, μεταφέρουν στο εσωτερικό τους αντικαρκινικά φάρμακα, τα οποία απελευθερώνουν όταν η θερμοκρασία τους ανεβαίνει. Το νέο νανο-όπλο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, καθώς στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στους όγκους. Ειδικοί σε θέματα τεχνολογίας και καρκίνου, παρομοιάζουν τις "χειροβομβίδες" με το ιερό δισκοπότηρο της νανοϊατρικής!

Η τεχνολογία έχει, ήδη, δοκιμαστεί με επιτυχία σε ποντίκια. "Η δυσκολία είναι με ποιο τρόπο είναι δυνατό να απελευθερωθεί το φάρμακο από τη στιγμή που η φυσαλίδα που το περιέχει, φθάσει στο στόχο της" δήλωσε ο καθηγητής Κωσταρέλλος. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στην κανονική θερμοκρασία του σώματος (37 βαθμοί Κελσίου) τα θερμικά νανο-σφαιρίδια παραμένουν υδατοστεγή, αλλά, αν η θερμοκρασία τους ανέβει στους 42 βαθμούς, τότε, ξαφνικά, σαν να εκρήγυνται, απελευθερώνουν το φορτίο τους. ια επιφανειακούς όγκους (δέρματος, λαιμού, κεφαλιού κ.ά.) η τοπική άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να γίνει με ζεστά επιθέματα. Για τους όγκους που είναι βαθιά μέσα στο σώμα, η θερμοκρασία τους θα μπορούσε να αυξηθεί με την αποστολή άλλων ειδικών νανο-συσκευών ή μέσω υπερήχων".

Η στόχευση του φαρμάκου επιτυγχάνεται, επειδή οι φυσαλίδες έλκονται από εκείνα τα σημεία του σώματος όπου είναι αυξημένη η θερμοκρασία. Όπως δήλωσε ο Έλληνας επιστήμονας: "Τα ευαίσθητα στη θερμοκρασία λιποσώματα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο σώμα, μεταφέροντας το επιθυμητό αντικαρκινικό φάρμακο. Μόλις φθάσουν στο "καυτό" σημείο των καρκινικών κυττάρων που έχουν θερμανθεί, μια "σκανδάλη" πυροδοτείται και το φάρμακο απελευθερώνεται. Αυτό επιτρέπει την αποτελεσματική μεταφορά των φαρμάκων στους όγκους και έτσι μειώνει τις παράπλευερες απώλειες στα υγιή κύτταρα".

Ο Κώστας Κωσταρέλλος σπούδασε χημικός μηχανικός στο Imperial College του Λονδίνου, από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Έκανε μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ, όπου έγινε επίκουρος καθηγητής στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Κορνέλ.  Το 2002 επέστρεψε στη Βρετανία, όπου αρχικά δίδαξε και διεξήγαγε νανοϊατρική έρευνα στη Φαρμακευτική Σχολή του University College του Λονδίνου. Το 2013 μετακινήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ ως καθηγητής και επικεφαλής του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της νανοϊατρικής.