Οι σημερινές θεραπείες για τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) απαιτούν τη λήψη των φαρμάκων επί τρεις μήνες. Μέχρι το 2011, η θεραπεία διαρκούσε οκτώ μήνες, δεν είχε πάντα θετικό αποτέλεσμα και προκαλούσε σοβαρές παρενέργειες. Η συντόμευση της θεραπείας από τους οκτώ μήνες στους τρεις, χάρη σε τέσσερις νέους συνδυασμούς αντιικών φαρμάκων είχε θεωρηθεί, και ήταν, σημαντική πρόοδος. Γι' αυτό η περαιτέρω συρρίκνωση από τη νέα πειραματική θεραπεία του χρόνου θεραπείας στις τρεις μόνο εβδομάδες θεωρείται σημαντική νίκη κατά του ιού HCV.

Οι Κινέζοι ερευνητές, με επικεφαλής τον ηπατολόγο George Lau, από το Humanity & Healthy GI and Liver Centre του Χονγκ Κονγκ, θα παρουσιάσουν την ανακάλυψή τους σε δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο επιστημονικού συνεδρίου για το ήπαρ (The Liver Meeiting). Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, με τρεις νέους συνδυασμούς φαρμάκων που χορηγήθηκαν για διάστημα τριών εβδομάδων σε 18 άτομα με τον ιό HCV. Τα άτομα αυτά θεωρούνται, πλέον, θεραπευμένα, καθώς 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της θεραπείας δεν εμφάνιζαν κανένα ίχνος του γενετικού υλικού του ιού της ηπατίτιδας C στο αίμα τους.

Αν η νέα θεραπεία - εξπρές επιβεβαιωθεί και από μελλοντικές κλινικές δοκιμές σε περισσότερους ασθενείς, τότε θα μειωθεί δραστικά το μεγάλο κόστος της θεραπείας, το οποίο σήμερα φθάνει τις 100.000 δολάρια για τη σχετικά γρήγορη θεραπεία των 12 εβδομάδων. Στην κλινική δοκιμή της θεραπείας - εξπρές δεν συμμετείχαν ασθενείς με κίρρωση του ήπατος. Οι 18 ασθενείς που θεραπεύθηκαν, είχαν συγκεκριμένα στελέχη του ιού HCV, συνεπώς η τόσο γρήγορη θεραπεία μπορεί να μην είναι αποτελεσματική έναντι άλλων στελεχών.

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν στο μέλλον νέοι συνδυασμοί από πιο ισχυρά φάρμακα και σε μεγαλύτερες δοσολογίες να μπορούν να μειώσουν κι άλλο τον χρόνο θεραπείας, ίσως στις δύο μόλις εβδομάδες.