Η αύξηση των περιστατικών άνοιας και νόσου Alzheimer, η κλινική εικόνα των ασθενών αλλά και οι τρόποι με τους οποίους οι πάσχοντες μπορούν να διατηρήσουν την καλή ποιότητα της ζωής τους, για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια, ήταν τα θέματα στα οποία αναφερθηκαν οι επιστήμονες του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Νίκαιας.
 
«Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Υπολογίζεται ότι σήμερα στη χώρα μας περίπου 250.000 συνάνθρωποί μας πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια. Έως το 2050 τα περιστατικά άνοιας και νόσου Alzheimer υπολογίζεται πως θα αυξηθούν σημαντικά. Η ενημέρωση του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα συμπτώματα της νόσου είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας ώστε οι πάσχοντες να διαγνωστούν έγκαιρα και να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία, η οποία δεν σταματά την εξέλιξη της νόσου αλλά διατηρεί την καλή ποιότητα ζωής του ασθενούς για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια», επισήμανε στην ομιλία του, ο Ψυχίατρος κι επιστημονικά υπεύθυνος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» Αντώνης Μούγιας.
 
Καθοριστική σημασία για τη διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής του ασθενούς παίζει αναμφίβολα και ο τρόπος φροντίδας του. Η ψυχολόγος του Οργανισμού Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», Γεωργία Πρατήλα μιλώντας για το θέμα τόνισε ότι «η ύπαρξη ρουτίνας, ενός επαναλαμβανόμενου καθημερινού προγράμματος για τους ηλικιωμένους, τους βοηθά να νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία. Και οι φροντιστές πρέπει να φροντίζουν επαρκώς τους εαυτούς τους ώστε να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες καθώς είναι γνωστό ότι επιβαρύνονται και ψυχικά και σωματικά, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ηλικιωμένων που φροντίζουν».
 
Συνήθεις καταστάσεις όπως, το να ξεχνάει κανείς ονόματα ή να μην θυμάται προσωρινά για ποιο λόγο έκανε μία ενέργεια ή μια κίνηση ή να μην βρίσκει την κατάλληλη λέξη για να εκφραστεί κ.α. δεν αποτελούν συμπτώματα άνοιας, εξήγησε ο κ. Μούγιας δίνοντας έτσι το λόγο στην Κοινωνική Λειτουργό, Διονυσία Νατσιοπούλου, η οποία ενημέρωσε τους ηλικιωμένους που γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, για τις δωρεάν υπηρεσίες που παρέχονται από τον Οργανισμό Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ».
 
Ο Πρόεδρος της Δ/νσης Γ’ Ηλικίας του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Νίκαιας – Α.Ι. Ρέντη, Κωνσταντίνος Μαραγκάκης ευχαρίστησε θερμά τους ομιλητές, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά τα χειροποίητα δώρα που τους ετοίμασαν, τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου.
 
Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ» σε συνεργασία με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου Αθηναίων υλοποιεί πρόγραμμα σίτισης και ψυχολογικής υποστήριξης από εθελοντές, σε 35 οικογένειες ηλικιωμένων που το έχουν ανάγκη (μοναχικοί ηλικιωμένοι, ηλικιωμένοι που φροντίζουν ανήλικα εγγόνια και ηλικιωμένους με άνοια).
Ετησίως περισσότεροι από 5000 ηλικιωμένοι απολαμβάνουν δωρεάν, υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της άνοιας και της νόσου Alzheimer και για άλλα ψυχογηριατρικά προβλήματα ενώ τουλάχιστον 250 ασθενείς με άνοια νοσηλεύονται στην Κλινική Βραχείας Νοσηλείας.
Ο Οργανισμός Φροντίδας Ηλικιωμένων «ο Νέστωρ», απασχολεί σήμερα 76 εργαζόμενους και 45 ενεργούς εθελοντές.