Με εντατικούς ρυθμούς συνεδριάζει τελευταία το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ, για να κρατήσει τους επίορκους γιατρούς που βρέθηκαν να επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο της επαναπρόσληψης των απολυμένων του Δημοσίου.

Οι υποθέσεις των επιόρκων γιατρών ανέρχονται τελικά σε 52 και ως πρώτη κίνηση, το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, μετά τη συγκρότησή του σε σώμα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αποφάσισε να δίνει παρατάσεις στις αργίες που είχαν επιβληθεί, μέχρι την εκδίκαση των υποθέσεων στα Δικαστήρια.

Οι συνήθεις παρατάσεις που δίνονται φτάνουν περίπου τον ένα - ενάμισυ χρόνο και για το λόγο αυτό, το Συμβούλιο δίνει παρατάσεις αργιών, για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία θα έχει προγραμματιστεί η δίκη των επιόρκων.

Στο μεταξύ,  συγκροτούνται και τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια σε όποιες υγειονομικές περιφέρειες δεν είχαν συσταθεί, με αποφάσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος κατά τις προγραμματικές δηλώσεις είχε θέσει ως προτεραιότητα την "ηθικοποίηση" του συστήματος υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτήθηκε πρόσφατα το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αθήνα), με πρόεδρο τον διοικητή της Άγγελο Παπαδόπουλο και αναπληρώτρια την υποδιοικήτρια Ιωάννα Διαμαντοπούλου και μέλη τους Ιωάννη Πετρόχειλο διοικητή του νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού, Εμ. Παππασάββα διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων "Αγλ. Κυριακού", τον καρδιολόγο του Σισμανογλείου Γιώργο Γκιωνάκη ως εκπρόσωπο του ΠΙΣ και τον διευθυντή της Παιδιατρικής στο Παίδων "Αγ. Σοφία" Γιώργο Αναστασιάδη, ως αιρετό εκπρόσωπο των γιατρών της 1ης ΥΠΕ. (Η σχετική απόφαση εδώ).

Τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια έχουν περιορισμένη δυνατότητα να παραπέμπουν γιατρούς σε αργία (όχι περισσότερο από ενάμισυ μήνα), με αποτέλεσμα αν η περίπτωση που φτάνει στα χέρια τους είναι σημαντική και ξεπερνά τις δυνατότητες του πρωτοβάθμιου, τότε διαβιβάζουν το φάκελο στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο.