Έτοιμος για παραίτηση δήλωσε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής στην περίπτωση που εγκριθεί πρόγραμμα που θα προβλέπει περικοπές 900 εκ. ευρώ από το αναπηρικό κίνημα, στο πλαίσιο της περιστολής των δημοσίων δαπανών.

"Η περικοπή από την πρόνοια 900 εκατ. ευρώ, μεταφράζεται σε "κούρεμα" 50 ευρώ από το επίδομα αναπήρων και άλλα 50 ευρώ από το επίδομα πολυτέκνων", δήλωσε ο υπουργός υπενθυμίζοντας ότι "εγώ γι΄ αυτά έχω φάει ξύλο παλαιότερα, έξω από το υπουργείο αυτό".

Ομαλότητα αγοράς

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την επάρκεια φαρμάκων και υλικών στα νοσοκομεία και την αγορά, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε πως σε ότι αφορά τα φάρμακα, "υπήρξαν φαινόμενα προσπάθειας εκμετάλλευσης της συγκυρίας, αλλά η παρέμβαση του Υπουργείου είναι αστραπιαία. Όσοι θα διανοηθούν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή αυτή θα το πληρώσουν πάρα πολύ ακριβά. Να είμαστε συνεννοημένοι.  Δεν υπάρχει χιλιοστό περιθωρίου. Θα σεβαστούν τη συγκυρία και τη δοκιμασία που διέρχεται η πατρίδα. Και δεν θα επιτρέψουμε μαυραγοριτισμό. Θα είμαι πάρα πολύ σκληρός".

Σε ότι αφορά τα υλικά στα νοσοκομεία, υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί να βρεθεί διοικητής νοσοκομείου που τηλεφώνησε στον Υπουργό ή έστειλε σχετικό έγγραφο και το Υπουργείο δεν τον έχει καλύψει.  Ως εκ τούτου, όποιο νοσοκομείο έχει κάποιο πρόβλημα η αντίδραση του Υπουργείου είναι αστραπιαία. Δεν δικαιολογείται κανένα νοσοκομείο να πει αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει πρόβλημα.

Και στα νοσοκομεία υπάρχει συνεχής παρακολούθηση. Ήδη την περασμένη βδομάδα σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, στείλαμε 40 εκατ. ευρώ για να προσλάβουν επικουρικό προσωπικό όλων των κατηγοριών. Δεν υπάρχει νοσοκομείο που να μην έχει πάρει χρήματα".

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Σε ότι αφορά τις πληρωμές των προμηθευτών των νοσοκομείων, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε σχετικά: "Παράλληλα καταθέσαμε δύο τροπολογίες, η πρώτη αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές που φτάνουν τα 160 εκατ. ευρώ και η δεύτερη τον συμψηφισμό οφειλών νοσοκομείων με οφειλές  προμηθευτών φαρμάκων προς το Ελληνικό Δημόσιο που είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ. Σύνολο 250 εκατομμύρια. 
Κάνουμε ό, τι μπορούμε και εξαντλούμε κάθε προσπάθεια, πληρώθηκε το 15ήμερο του Μαρτίου, στα φαρμακεία και 11 εκατ. ευρώ  σε ασφαλισμένους. Και θα πληρωθούν 45 εκατ. ευρώ στην βιομηχανία".