Άμεση ανάκληση σε πλαστικό πιάτο που πωλείται στο Jumbo προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης του ΕΦΕΤ.

Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο των Προγραμμάτων περί "Παρακολούθησης παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων" και αφορούσε τον έλεγχο υλικών που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους (Β΄ Χημική Υπηρεσία Αθηνών).

Διενεργήθηκε δειγματοληψία  σε "Πλαστικό πιάτο ρηχό, Cars, 19 cm", με αριθμό παρτίδας Lot No 11/2014 και κωδικό είδους Item No 62.00028, το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα, εισάγεται από την επιχείρηση ΥΙΟΙ Π. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Α.Ε.Β.Ε., επί της οδού Θεσσαλονίκης 1-3, Μοσχάτο, και διανέμεται – πωλείται από την επιχείρηση JUMBO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Το πλαστικό πιάτο δεν έχει σήμανση όπως απαιτείται από τη νομοθεσία.Συγκεκριμένα, στην ετικέτα με τις οδηγίες χρήσης:

α) δεν προειδοποιεί ότι έχει στον πάτο του ένθετο ημιδιαφανές στρώμα και διακοσμητική παράσταση, που μετά από μακροχρόνια χρήση, μπορεί να αποκολληθούν και να αποσπαστούν. Στην περίπτωση αυτή το πιάτο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό που προορίζεται.
β) δεν αναγράφεται ο περιορισμός ότι το πιάτο μπορεί να χρησιμοποιείται μέχρι την θερμοκρασία των 70οC.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση  / απόσυρση  του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας προκειμένου να αποκατασταθεί η ορθότητα / πληρότητα της επισήμανσης,  ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.