Ανταπόκριση πέρα από κάθε προσδοκία είχε φέτος η καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, που διοργάνωσε η Ελληνική Ουρολογική Εταιρία (ΕΟΕ). Συγκεκριμένα 8.500 άνδρες πραγματοποίησαν δωρεάν εξέταση PSA, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου PSA, την οποία η ΕΟΕ έχει εντάξει στις δράσεις του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νόσο, η οποία προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες παγκοσμίως. Ουσιαστικά φέτος καταγράφηκε 90% αύξηση συμμετοχής στην καμπάνια, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. 

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των ανδρών από νεοπλασίες στον αναπτυγμένο κόσμο. Όπως τονίζουν οι ουρολόγοι, με την υπεύθυνη στάση κάθε άνδρα άνω των 40 ετών, η νόσος μπορεί να προληφθεί. 

Πέρα από τη διάδοση του μηνύματος για τη μεγάλη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, δημιουργείται μία, ακόμη, μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της πρώτης πανελλαδικής πολυκεντρικής μελέτης για τον καρκίνο του προστάτη - μελέτη που αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και του Δικτύου Iatrica και τα συμπεράσματά της αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής υγείας, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της ασθένειας. 

Οι ειδικοί καλούν τους άνδρες να μην ντρέπονται και να ξεκινήσουν προληπτικό έλεγχο με τις κατάλληλες εξετάσεις, που θα ορίσει ο γιατρός τους με βάση την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό τους. Όσο για τον πόνο, αλλά και την αμηχανία που φοβούνται ότι θα αισθανθούν οι άνδρες, οι ουρολόγοι εξηγούν ότι η δακτυλική εξέταση διαρκεί ελάχιστα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.