Μέτρα στήριξης των φορέων Υγείας και Πρόνοιας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εξήγγειλε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξη Τύπου παρουσία εκπροσώπου του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Φαρμάκη και εκπροσώπων των σχετικών φορέων. 

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και της αυτόματης επιστροφής (clawback), από όλα τα κοινωφελή προνοιακά ιδρύματα, πρωτοβουλία που, όπως ανέφερε, θα προσφέρει ανάσα στις δομές αυτές, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δυστυχώς ορισμένες δομές εξαιτίας του δυσβάσταχτου αυτού μέτρου, αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Παράλληλα, ο κ. Κουρουμπλής για την οικονομική ανακούφιση των προνοιακών ιδρυμάτων, ανέφερε ότι ο οικονομικός έλεγχος των μονάδων θα γίνεται πλέον από κρατικούς φορείς και όχι από ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. Τέλος, ανακοίνωσε την ένταξη των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, στο κλειστό νοσήλιο, ώστε πλέον να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι από το κλειστό νοσήλιο των 34 ευρώ, μετά το clawback και rebate το ποσό αυτό κατέβαινε στα 18-20 ευρώ.
Ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ κ. Ν. Βαφειάδης σημείωσε ότι τα κοινωφελή ιδρύματα είναι περίπου 170.  Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, εξηγώντας ότι στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης διαβιούν περίπου 350 ασφαλισμένοι σε 70 στέγες, με ετήσιο κόστος 7 - 8 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού κ. Β. Αυγουλάς επεσήμανε ότι χθες, ολοκληρώθηκε στον ΕΟΠΥΥ η διαβούλευση και το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Με την έκδοση της υπουργικής απόφασης σε λίγες μέρες, τα 7 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού, καταβολής των ημερήσιων νοσηλίων στις Στέγες, όπως έχουν καταγραφεί και προϋπολογιστεί, έχουν εξευρεθεί σε συνεργασία και με την πρόνοια στο Υπουργείο Εργασίας.

Η σύμβαση θα προβλέπει ημερήσιο νοσήλιο 40 - 70 ευρώ ανά άτομο την ημέρα. Παράλληλα, ξεκινά η σύνταξη νόμου για την ενιαία ρύθμιση του καθεστώτος λειτουργίας για τις μη κερδοσκοπικές μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.

Ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος  Φαρμάκης χαιρέτισε από πλευράς Εκκλησίας την απόφαση αυτή, και τόνισε ότι οι μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων δεν είναι απλά ιδρύματα, μιλάμε ουσιαστικά για μονάδες δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, αυξημένης φροντίδας. Και έκανε λόγο για "τονωτική ένεση που παίρνει σάρκα και οστά".