Είναι σίγουρα μια ασυνήθιστη περίπτωση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που μεταφέρθηκαν καρκινικά κύτταρα από ένα παράσιτο σε άνθρωπο. Ο 41χρονος άνδρας από την Κολομβία, πάσχει από HIV και ανέπτυξε πολλούς, μεγάλους όγκους σε διάφορα σημεία του σώματός του. 

Η ανακοίνωση, που έγινε στο Αμερικιανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον παθολόγο Atis Muehlenbachs του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ (CDC), εγείρει ανησυχίες κατά πόσο τέτοιες μολύνσεις είναι συχνότερες, αλλά μέχρι τώρα περνούσαν απαρατήρητες. Οι γιατροί στην Κολομβία, που έκαναν βιοψία στους όγκους, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι τα κύτταρα του ασθενούς δρούσαν σαν καρκινικά, αλλά κατά τα άλλα είχαν αρκετές διαφορές με τα γνωστά καρκινικά κύτταρα. Για παράδειγμα ήταν δέκα φορές μικρότερα από τα συνηθισμένα. Γιαυτό επικοινώνησαν με το CDC για βοήθεια.

«Εκπλαγήκαμε όταν βρήκαμε αυτή τη νέα μορφή ασθένειας: ταινίες να μεγαλώνουν μέσα σε έναν άνθρωπο και να τον μολύνουν με καρκίνο» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα ανεξήγητων, μυστηριωδών ασθενειών και θανάτων. «Πιστεύουμε ότι αυτό το συμβάν είναι σπάνιο, όμως αυτή η ταινία βρίσκεται σε όλο τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από παθήσεις όπως το AIDS, που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Συνεπώς μπορεί να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που δεν έχουν διαγνωσθεί».

Ο Κολομβιανός δεν έπαιρνε τα φάρμακά του για τον HIV. Το 2013 επισκέφθηκε τους γιατρούς με βήχα, πυρετό, απώλεια βάρους και αίσθημα αδυναμίας. Οι γιατροί έκαναν βιοψία σε όγκους που βρήκαν στους πνεύμονες και στους λεμφαδένες του, οι οποίοι έμοιαζαν, μεν, με ανθρώπινο καρκίνο, αλλά οι εξετάσεις έδειξαν ότι δεν ήταν. Ο Atis Muehlenbachs και οι συνεργάτες του στην αρχή δεν ήξεραν τι να κάνουν με αυτά τα κύτταρα, τα οποία αυξάνονταν σαν τρελά, αλλά συγχωνεύονταν κιόλας μεταξύ τους, πράγμα ασυνήθιστο για ανθρώπινα κύτταρα. Μια πρώιμη θεωρία ήταν πως ίσως επρόκειτο για έναν νέο τύπο μολυσματικού οργανισμού. Αλλά μετά από σειρά εξετάσεων στο εργαστήριο, οι ειδικοί απεφάνθησαν ότι τα εν λόγω κύτταρα περιείχαν δείγμα DNA από το σκουλήκι "ταινία", το παράσιτο Hymenolepis nana (μία ταινία - νάνος) στους όγκους του άτυχου άνδρα, ο οποίος πέθανε λίγο μετά.

Το εν λόγω παράσιτο είναι το πιο κοινό στους ανθρώπους, μολύνοντας περίπου 75 εκατομμύρια παγκοσμίως. Συχνά διεισδύει σε παιδιά και πολλοί άνθρωποι το έχουν μέσα τους, χωρίς να εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα. Όταν ένας άνθρωπος έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, το παράσιτο βρίσκει ευνοϊκό περιβάλλον για ανάπτυξη. Η ταινία - νάνος είναι το μόνο από τα περίπου 3.000 γνωστά είδη ταινιών, που μπορεί να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο ζωής (από αυγό έως ενήλικο σκουλήκι) στο λεπτό έντερο ενός ανθρώπου. Σπάνια το παράσιτο ζει εκτός του λεπτού εντέρου, αλλά αυτό συνέβη στην περίπτωση του άνδρα, στον οποίο ο παρασιτικός καρκίνος εξαπλώθηκε στο σώμα του.

Για να μην μολυνθεί κανείς από την ταινία, πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του με ζεστό νερό και σαπούνι, να πλένει, να ξεφλουδίζει και να μαγειρεύει τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα φάει.