Στo ενδεχόμενο να καλύπτουν οι φαρμακοποιοί τη συμμετοχή των ασφαλισμένων που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά και τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία, όταν παρουσιάζονται ελλείψεις από τα νοσοκομειακά φαρμακεία ή τον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Οι δηλώσεις αυτές, προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών, καθώς ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, απάντησε στο θέμα πληρωμής των συμμετοχών από τους φαρμακοποιούς:

 «Είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις  συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή την δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν τα ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά  τους διαθέσιμα.

Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ έρχονται ως προκαταβολή μετά  από μακρόχρονες  καθυστερήσεις και στη σημερινή συγκυρία αποτελούν  χαρτιά και όχι μετρητά.
Οφείλουμε να προστατεύσουμε το ασφαλιστικό  σύστημα, τους ασφαλισμένους και την αξιοπρέπειά μας».

Όσον αφορά τη διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ )από τα φαρμακεία που επίσης υπαινίχθηκε ο Υπουργός, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι "οι φαρμακοποιοί ενδεχομένως να  αποδεχόντουσαν  μια τέτοια πρόταση  με  προϋποθέσεις,  μεταξύ των οποίων θα είναι και η δυνατότητα  να εξοφλούν τις εταιρίες όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ".

Ο γραμματέας Δημόσιας Υγείας

Πριν τη δήλωση αυτή, ο πρόεδρος του ΠΦΣ ήταν διατεθειμένος ακόμη και να εξετάσει αναστολή πίστωσης στις συνταγές του ΕΟΠΥΥ από την ερχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζου, μέσω Facebook, που ανέφερε ότι «Μαθαίνω πως ο πρόεδρος του ΠΦΣ απειλεί με διακοπή πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ από Δευτέρα!!!! Δηλαδή διακοπή παροχής φαρμάκων χωρίς να πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής, τη στιγμή που η χώρα και ο λαός δίνουν τη μάχη της αξιοπρεπούς επιβίωσης με το ΟΧΙ της κυβέρνησης στους δανειστές. Ένα ΟΧΙ που ανάμεσα στα άλλα αρνείται και την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα φαρμακεία και τα φάρμακα. Είναι δυνατόν;;».