Νέα χειρουργική μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Τη μέθοδο επινόησε ο Έλληνας χειρουργός οφθαλμίατρος, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Η νέα χειρουργική μέθοδος συνδυάζει την τεχνική της εν τω βάθει σκληρεκτομής, με τη χρήση μικροσκοπικής βαλβίδας EXPRESS (η οποία τοποθετείται κάτω από τον επιπεφυκότα και βοηθά στην απορροή του υδατοειδούς υγρού, που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού), με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της νόσου» εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο 6ο Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρεία Κύπρου, στο οποίο συμμετείχαν χειρουργοί οφθαλμίατροι από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον η μέθοδος έχει παρουσιαστεί σε συνέδρια στην Ελλάδα και στη Λωζάννη, ενώ έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Συνολικά έχουν χειρουργηθεί με την μέθοδο αυτή περισσότεροι από 60 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα, ως προς την ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι βασικός παράγοντας δημιουργίας του γλαυκώματοςΟ ασθενής μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες μόνο, χωρίς ενέσεις, και διαρκεί περίπου 40 λεπτά, επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του και εντός 2-3 ημερών στις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες. H χειρουργική επέμβαση καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το γλαύκωμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω  από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ, δυστυχώς, οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν, προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους 

Η αιτία του γλαυκώματος είναι πολυπαραγοντική και οι βασικοί παράγοντες κινδύνου είναι:

H αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση

Tο οικογενειακό ιστορικό

O λεπτός κερατοειδής

H μυωπία

O σακχαρώδης διαβήτης

Ιστορικό οφθαλμικού τραύματος

Μακροχρόνια τοπική ή συστηματική χρήση κορτιζόνης