Μια αλλιώτικη ενημέρωση για τη σχέση διατροφής - διαβήτη έγινε χθες στους δημοσιογράφους, αντί των καθιερωμένων συνεντεύξεων τύπου. Στο Driskas Test Kitchen, το "εργαστήριο" του γνωστού σεφ κ. Βαγγέλη Δρίσκα, οι ειδικοί τόνισαν ότι είναι εφικτή η ανάσχεση του διαβήτη, μέσω της σωστής διατροφής. Αυτό είναι και το μήνυμα του Διεθνούς Ιδρύματος Διαβήτη, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου.

Η Ελλάδα κινδυνεύει να αποκτήσει άλλο ένα "χρυσό" μετάλλιο, αυτό του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Την ανησυχητική πρόβλεψη έκανε ο καθηγητής παθολογίας, διευθυντής Β' Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, Μονάδας Έρευνας και Διαβητολογικού Κέντρου Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν", Γιώργος Δημητριάδης.

Μπορούμε να προλάβουμε τον διαβήτη, ο οποίος σήμερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο; "Οπωσδήποτε ναι. Απλά χρειάζεται αλλαγή συμπεριφοράς, με άθληση και με σωστή διατροφή" είπε ο κ. Δημητριάδης.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου. Συνήθως εμφανίζεται σε ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών, αλλά δεν αποκλείεται η εμφάνισή του και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και σε εφήβους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και έχουν κληρονομικό ιστορικό.

Στη χώρα μας ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του πλήττουν το 8,8% του πληθυσμού, ενώ το 7,6% του πληθυσμού παρουσιάζει προδιαβήτη. Σχεδόν το 40% των πασχόντων είναι αδιάγνωστο και δεν υποβάλλεται σε καμία θεραπεία. Ο προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου είναι η κληρονομικότητα, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης, υπογράμμισε ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», προϊστάμενος του Τμήματος Διατροφής, Χάρης Δημοσθενόπουλος.

Η διατροφική θεραπεία του διαβήτη, η οποία πρέπει να παρέχεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και να εξατομικεύεται, αποτελεί ένα βασικό τμήμα της συνολικής θεραπευτικής παρέμβασης.

Μια δίαιτα για τον διαβήτη είναι μια στερητική δίαιτα ή ένα σωστό διαιτολόγιο; Απάντηση έδωσε ο γνωστός σεφ Βαγγέλης Δρίσκας, μεταφέροντας τη δική του εμπειρία. «Το ξεκίνησα ως πείραμα να κάνω τη διατροφή των ανθρώπων με διαβήτη και το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί αισθητά η χοληστερίνη μου. Είναι μύθος ότι τα πιάτα των διαβητικών είναι άνοστα». Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι συμμετείχαν στην προετοιμασία συνταγών, κατάλληλων για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ο ασθενής θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, προσέχοντας το σωματικό του βάρος, το οποίο θα πρέπει να μειωθεί μετά από ιατρική σύσταση στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, προσθέτοντας στη διατροφή του φρούτα και λαχανικά, εντάσσοντας την άσκηση, αποφεύγοντας καταχρήσεις σε αλκοόλ και κάπνισμα και αποφεύγοντας τη χρήση ζάχαρης, προτιμώντας ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, εξήγησαν οι ειδικοί. Όταν η αλλαγή στον τρόπο ζωής δεν αρκεί για τη ρύθμιση του διαβήτη, θα πρέπει ο ασθενής να ακολουθήσει τις οδηγίες του θεράποντα γιατρού του και να λαμβάνει την προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Τη σημασία της εκπαίδευσης του διαβητικού ασθενή επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), Γκόλφω Γεμιστού. «Ο ρόλος της καθημερινής διατροφής είναι σημαντικός για τον ίδιο τον ασθενή και για τη ρύθμιση της νόσου του, για την οποία θα πρέπει να γνωρίζει τους βασικούς κανόνες και να συμβουλεύεται διαιτολόγο».