Νέο σημαντικό γύρο ύφεσης για την ελληνική οικονομία προμηνύει η απαίτηση των δανειστών για μείωση των κατώτατων τιμών των γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί στη σημερινή διαπραγμάτευση, ζητούν άμεση μείωση των τιμών των εκτός πατέντας πρωτοτύπων κάτω από 12 ευρώ και των γενοσήμων από 7,8 ευρώ στο πλαίσιο της μείωσης των τιμών των πρωτοτύπων στο 50% της αρχικής τιμής τους όταν χάνουν την πατέντα τους και των γενοσήμων στο 32,5% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου.

Μόνο που καθώς τα φάρμακα έχουν υποστεί πολλαπλές μειώσεις στη διάρκεια των μνημονιακών απαιτήσεων, τελικά τα γενόσημα -που στην πλειονότητά τους είναι εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα- με τις μειώσεις που καλούνται να υποστούν, θα φτάσουν τελικά στο 16% της αρχικής τιμής, οδηγώντας τις παρασκευάστριες εταιρίες σε σωρηδόν αποσύρσεις.

Και το γεγονός αυτό, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο σε ότι αφορά την φαρμακευτική δαπάνη και τις δαπάνες περίθαλψης συνολικά, όσο και σε ότι αφορά την αναπτυξιακή δυνατότητα της χώρας, αφού ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι ένας από τους δύο κλάδους με εξαγωγική προοπτική.

Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης

Η επιβολή τιμών που στην πράξη θα κυμαίνονται μεταξύ 2-3 ευρώ για παλαιά, δοκιμασμένα φάρμακα δεν θα ευνοήσει το σύστημα υγείας, αντίθετα θα το επιβαρύνει λόγω υποκατάστασης με νέα ακριβότερα φάρμακα, εκτινάσσοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και μαζί με αυτήν και την συμμετοχή των ασθενών.

Αποσύρσεις - απολύσεις

Την ίδια στιγμή όμως, οι φαρμακευτικές που θα αναγκαστούν να αποσύρουν τα φάρμακά τους γιατί δεν θα υπάρχει πλέον περιθώριο κέρδους, θα αναγκαστούν να οδηγηθούν και σε απολύσεις (η λειτουργία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας συνδέεται με περίπου 50.000 θέσεις εργασίας). Και για τον ίδιο λόγο - των εξαιρετικά χαμηλών τιμών -δεν θα υπάρχει εξαγωγικό ενδιαφέρον από αλλοδαπούς αντιπροσώπους, γιατί το περιθώριο κέρδους τους θα είναι μειωμένο ακόμη περισσότερο.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο, έρχεται τη στιγμή που η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία έχει προχωρήσει σε προτάσεις ενίσχυσης της βιομηχανικής παραγωγής με στόχο την αύξηση της απασχόλησης στη χώρα, αλλά κυρίως την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, ως μέσο ανάπτυξης.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε γενική ανακοστολόγηση των φαρμάκων ως το τέλος Οκτωβρίου - αντί του Σεπτεμβρίου επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές, και εφαρμογή της συγκεκριμένης ρύθμισης στη γενική ανακοστολόγηση του Δεκεμβρίου. 

Ο ΕΟΦ

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται τις τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν βάσει των δύο τελευταίων υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες είχαν προηγουμένως εγκριθεί από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών τους κλιμακίων.

Καθώς όμως οι δανειστές πιέζουν και για την εισαγωγή στην αγορά νέων σκευασμάτων, ο αποψιλωμένος από προσωπικό ΕΟΦ, επεξεργάζεται πυρετωδώς τρεις κατηγορίες φαρμάκων (νέα πρωτότυπα προϊόντα, νέα γενόσημα, γενική ανακοστολόγηση) που θα ενταχθούν σε ένα "σπονδυλωτό" δελτίο τιμών ή σε τρία χωριστά δελτία τιμών φαρμάκων.

Η διαβούλευση με τις παρασκευάστριες εταιρίες για τις πρώτες δύο κατηγορίες έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται τώρα ο υπολογισμός των τιμών για την οριστικοποίηση της γενικής ανακοστολόγησης.