Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τις 4.000 νέους καρκινοπαθείς κάθε χρόνο στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα, οι 3.000 χρειάζονται ακτινοθεραπεία και ο παλιός γραμμικός επιταχυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας - ο μοναδικός που λειτουργεί μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης - λειτουργεί, πλέον, με πολλά προβλήματα και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μόνο 500 καρκινοπαθών.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δώρισε έναν νέο γραμμικό επιταχυντή στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως είπαν σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κώστας Καραμπάτσας, διοικητής των διασυνδεδεμένων Πανεπιστημιακού και Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και ο καθηγητής Γεώργιος Κύργιας, Διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ίδιους Νοσοκομείου. Πλέον θα μπορούν να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 1.500 καρκινοπαθείς τον χρόνο.

«Η Οδύσσεια των καρκινοπαθών θα τελειώσει οριστικά» υπογράμμισε ο κ. Καραμπάτσας, «Οι καρκινοπαθείς υφίσταντο μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς έπρεπε να ταξιδέψουν σε άλλες πόλεις για να κάνουν τις απαραίτητες ακτινοθεραπείες».

Απ’ την πλευρά του ο κ. Κύργιας επισήμανε πως «στην περιοχή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας προστίθενται κάθε χρόνο 4.000 καρκινοπαθείς. Απ’ το σύνολο, οι 3.000 χρειάζονται ακτινοθεραπείαΑν η Πολιτεία μας διέθετε ένα, ακόμη, μηχάνημα, θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί το σύνολο των αναγκών της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο συγκεκριμένος γραμμικός επιταχυντής είναι ο μοναδικός μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης».

Βάσει των σχεδιασμών ο νέος γραμμικός επιταχυντής θα βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας το πρώτο τετράμηνο του 2016.