Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, βοηθά τους ασθενείς με ΧΑΠ, που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, όταν επιστρέφουν στο σπίτι.

Οι ασθενείς αυτοί συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, συχνά με συσκευές διαφόρων τύπων. Ομάδα με επαγγελματίες υγείας τους παρακολουθεί από το νοσοκομείο την ημέρα που παίρνουν εξιτήριο και σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους. Όλα τα δεδομένα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα. 

Το σημείο - κλειδί είναι η έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, προκειμένου, μετά από επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους, να εισαχθούν στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο. Κάποιες φορές η νοσηλεία είναι αναπόφευκτη, ιδιαίτερα λόγω κάποιας παρόξυνσης της ΧΑΠ και κυρίως σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με προχωρημένη νόσο, που μπορεί να έχουν και αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή παράλληλα με τη ΧΑΠ άλλα σοβαρά νοσήματα. Όμως δεν πρέπει να νοσηλεύονται για το παραμικρό, εφόσον η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι.

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνήθως οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά δηλαδή τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί, όμως, να ελεγχθεί με τη διακοπή του καπνίσματος.   

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ομίλου Pharmathen,