Οι μαζικές καταστροφές όπως πυρκαγιές, σεισμοί, καύσωνας, πλημμύρες, μεταδιδόμενες ασθένειες υψηλού κινδύνου, και ο αποτελεσματικός συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία, συζητήθηκαν σε εκτεταμένη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Κατά τη σύσκεψη, ειδική αναφορά έγινε στα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου Υγείας Περσέας - Σώστρατος - Άρτεμις - Φιλοκτήτης, τα οποία συνιστούν οδηγό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επίσης, συζητήθηκε η συμβολή του ΕΚΑΒ στην προνοσοκομειακή φροντίδα, καθώς και του Ειδικού Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών ως αρωγός στη διαχείριση περιστατικών που εμπίπτουν στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.

Στη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα Υγείας Σπύρου Κοκκινάκη, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού, ενημερώθηκαν οι διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών για τη διαλειτουργικότητα του τομέα Υγείας κατά τη διαχείριση κρίσεων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική σημερινή συνάντηση και επεσήμανε πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της Υγείας και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης  των πολιτών. Πρόσθεσε ότι η χώρα δοκιμάζεται, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του πως "ο ελληνισμός διαθέτει ισχυρό DNA και όταν απελευθερώνει τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες".

Παράλληλα τόνισε τη σημασία της συλλογικότητας, και απηύθυνε μήνυμα σε όσους απεργάζονται το μέλλον αυτού του τόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι  όταν ο ελληνικός λαός προκαλείται υπερβαίνει ιδεολογικές και πολιτικές χαρακώσεις».

Και κατέληξε λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε με εξαιρετική σοβαρότητα την Υγεία των πολιτών. Η σημερινή πρωτοβουλία ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά και ανανεώνει το γνωστικό πεδίο όλων μας ώστε να διαχειριστούμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν το πυρακτωμένο πείσμα που διαθέτει ο καθένας από εμάς, να γίνει πιο δημιουργικός, πιο συλλογικός υποτάσσοντας το εγώ του σε ένα πανανθρώπινο ''Εμείς''».