Μελέτη υποστηρίζει ότι όλες οι γυναίκες είναι bisexual ή gay, αλλά όχι straight, ασχέτως τι πιστεύουν οι ίδιες. Ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον Dr. Gerulf Rieger, από το Πανεπιστήμιο του Essex, έκανε ένα πείραμα και διαπίστωσε ότι ο ερεθισμός και η σεξουαλικότητα των γυναικών δεν έχουν καμία σχέση με των ανδρών. Κι ότι όλες οι γυναίκες ανεξαιρέτως έλκονται από άλλες γυναίκες, ασχέτως πώς το διαχειρίζονται τελικά.

Συγκεκριμένα στη μελέτη συμμετείχαν 345 γυναίκες, οι οποίες απάντησαν σε σειρά ερωτημάτων για τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους και ύστερα είδαν βίντεο, στα οποία πρωταγωνιστούσαν γυμνές γυναίκες και γυμνοί άνδρες. Η συντριπτική πλειοψηφία εθελοντριών που δήλωνε ετεροφυλόφιλη, διεγειρόταν ερωτικά όταν έβλεπε γυμνά βίντεο ελκυστικών γυναικών ή ανδρών, ενώ όσες δήλωσαν ομοφυλόφιλες διεγείρονταν ως επί το πλείστον από τα βίντεο των γυναικών.

Η διέγερση πιστοποιήθηκε με καταγραφή των ακούσιων σωματικών αντιδράσεων των εθελοντριών στα σεξουαλικά ερεθίσματα, όπως, για παράδειγμα, η διαστολή της κόρης των ματιών ή η ανατριχίλα, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην «Επιθεώρηση Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).

Μόνο το 28% των ετεροφυλόφιλων γυναικών διεγειρόταν ερωτικά κυρίως από τα βίντεο των γυμνών ανδρών, σε σύγκριση με το 68% των ομοφυλόφιλων γυναικών, οι οποίες διεγείρονταν ερωτικά μόνο από τα γυναικεία βίντεο. Πάντως οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα αυτά δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, μιας και παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν μια φυσική ανταπόκριση και στα δύο φύλα, ενώ μεταξύ των ανδρών τα όρια είναι πιο σαφή. Αν ένας άντρας είναι ετεροφυλόφιλος ποθεί μόνο γυναίκες, αν είναι ομοφυλόφιλος έκλεται μόνο από άνδρες.

«Αν και οι περισσότερες γυναίκες στη μελέτη μας δήλωσαν ετεροφυλόφιλες, οι σωματικές αντιδράσεις τους έδειξαν πως, όταν το θέμα είναι η ερωτική διέγερση, είναι είτε αμφιφυλόφιλες είτε ομοφυλόφιλες, αλλά σπανίως αμιγώς ετεροφυλόφιλες» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Gerulf Rieger«Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες καταπνίγουν τις αληθινές ερωτικές προτιμήσεις τους, αλλά ότι η σεξουαλικότητά τους είναι πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι αυτή των ανδρών, των οποίων οι σωματικές αντιδράσεις είθισται να συμβαδίζουν με τις ερωτικές προτιμήσεις τους».

Πάντως δεν είναι γνωστό γιατί οι ομοφυλόφιλες γυναίκες έλκονται συχνότερα από τα άτομα του δικού τους φύλου που προτιμούν, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια σχέση με την έκθεση στην τεστοστερόνη κατά την ενδομήτριο ζωή. «Είναι πιθανό τα θηλυκά έμβρυα που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης νωρίς στην εγκυμοσύνη, να παρουσιάζουν, μεγαλώνοντας, σεξουαλικές συμπεριφορές που προσομοιάζουν περισσότερο με τις ανδρικές, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμα» κατέληξαν οι ερευνητές.