Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι η κατανάλωση κρέατος συνδέεται με καρκίνο. Αυτή τη φορά ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «Άντερσον» του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στεφανί Μελκονιάν, είπαν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε κρέατα, αυξάνει τον κίνδυνο νεφροκυτταρικού καρκινώματος, ιδίως αν το κρέας μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά ή σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. ψησταριά, τηγάνισμα με ελάχιστο λάδι κ.ά.). Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις στο DNA τους.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό "Cancer". Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και από 700 υγιείς, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο, τόσο όσον αφορά στην αυξημένη κατανάλωση κρέατος, όσο και όσον αφορά στον τρόπο μαγειρέματος. Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινα και λευκά κρέατα σε σχέση με τους υγιείς. Επιπλέον, είχαν προτίμηση στο μπάρμπεκιου και στα τηγανισμένα.

Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι παίζουν ρόλο και οι γενετικοί παράγοντες, καθώς, όσοι είχαν μετάλλαξη στο γονίδιο ITPR2 (που έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο των νεφρών), ήταν πιο ευάλωτοι στις συνέπειες από τις διατροφικές συνήθειές τους.

Οι ερευνητές συνέστησαν τόσο μικρότερη κατανάλωση κρέατος, όσο και αποφυγή κατανάλωσης κρεάτων που έχουν μαγειρευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες ή πάνω από φλόγες σε ανοιχτό χώρο. Ιδιαίτερα, δε, συνέστησαν να αποφεύγει κανείς να τρώει κρέατα παραψημένα, που "έχουν αρπάξει" δηλαδή, επειδή αυτά είναι δυνητικά πιο καρκινογόνα.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου των νεφρών και εμφανίζει ανοδική τάση τις τελευταίες δεκαετίες. Πολλοί γιατροί αποδίδουν την εξέλιξη αυτή εν μέρει στη μεγάλη κατανάλωση προϊόντων κρέατος.